Vad heter ön på det lokala språket Det är även namnet på urbefolkningen?

Innehållsförteckning

Vad heter ön på det lokala språket Det är även namnet på urbefolkningen?

Vad heter ön på det lokala språket Det är även namnet på urbefolkningen?

Påskön heter Rapa Nui på det lokala språket. Ön är känd för sina monumentala stenstatyer skapade av ursprungsbefolkningen. Dessa unika statyer, kallade moai, höggs ut ur vulkanisk sten som finns på ön.

Vad heter vulkankratern på Påskön?

Rano Raraku är en slocknad vulkankrater på Påskön. Från bergsidan på denna vulkan höggs de stora statyerna, Moai, som finns runt om på ön. Denna Sydamerika-relaterade geografiartikel saknar väsentlig information. Du kan hjälpa till genom att lägga till den.

I vilket hav ligger Påskön?

Påskön, som tillhör Chile ligger ensligt långt utanför Chiles kust i Stilla havet. Ön fick sitt namn av européerna som anlände 1722 på påskdagen. På folkets eget språk/polynesiska heter ön Rapa Nui.

Finns på Påskön?

Moai (singular och plural) är stenstatyer på Påskön. De flesta statyerna är huggna i ett stycke och några (ca 10 procent) har lösa huvudbonader (pukauer). Det finns mer än 1 000 kända moai fördelade över hela ön.

Vad heter statyn på Påskön?

Ända sedan "upptäckten" för snart tre sekler sedan har omvärlden fascinerats av öns hundratals gåtfulla stenstatyer, som kan vara upp till tolv meter höga och väga 75 ton. Det har tidigare kunnat konstateras att statyerna, även kallade moai, började resas på 1200-talet. De flesta står i närheten av strandlinjen.

Hur kan det som hände med Påskön vara relevant för hur vi lever i världen idag?

Samma tragiska händelseförlopp på många andra öar. Vad som händePåskön är ingen munter historia. Tyvärr är den ekologiska förstörelse som skedde där inte på något sätt unik. Arkeologiska studier på öar runt om på världshaven visar ofta spår av ett liknande tragiskt händelseförlopp.

Vad kallas stenstatyerna på Påskön?

Det finns i dag (2014) cirka 1 045 stenstatyer av olika storlek registrerade. Statyerna kallas moai och de flesta är huggna ur sten från Rano Raraku.

Vilket land hör Påskön till?

Påskön [1] (Spanska: Isla de Pascua, Polynesiska: Rapa Nui) är en av världens mest isolerade öar. Tidiga bosättare kallade ön "Te Pito O Te Henua" (Världens navel). Politiskt tillhör ön Chile, men ligger långt ut i Stilla havet, nästan halvvägs till Tahiti.

Vem äger Påskön?

Intressanta fakta om påskön Påskön är en liten, kuperad och trollös ö av vulkaniskt ursprung. Det ligger i Stilla havet ungefär 2200 miles (3600 kilometer) utanför kusten i landet Chile, som äger ön.

Hur flyttades statyerna på Påskön?

De flesta är nu överens om att statyerna byggdes av öns olika stammar för att hedra förfäder. Statyerna, som i genomsnitt är hela fyra meter höga, placerades med ryggen mot havet och blickade mot öns viktiga ceremoniella platser.

Relaterade inlägg: