Vad heter prästkrage på svenska?

Innehållsförteckning

Vad heter prästkrage på svenska?

Vad heter prästkrage på svenska?

Historik. Från 1500-talets slut till mitten av 1600-talet bar präster ofta pipkrage. Det är den som gett namn åt blomman prästkrage. När pipkragen slutade att användas i andra sammanhang, fortlevde den i Danmark-Norge som en del av den prästerliga ämbetsdräkten.

Hur många kronblad har en prästkrage?

Ytter- eller kantblommorna utgör det som liknar 6 mm breda kronblad, till antalet 15–40. Kantblomman har ett kronbräm som är utdraget i form av en tunga mot korgens periferi och saknar ståndare. Den är alltså en honblomma.

Vad heter Baldersbrå på latin?

Tripleurospermum inodorum Tripleurospermum inodorum/Scientific names

Vart finns prästkragen?

Prästkrage, Leucanthemum vulgare Prästkrage blommar i juni och juli, och den finns i hela landet, men är mer ovanlig i fjälltrakterna. Det är en kulturgynnad växt som man hittar på öppna marker, som ängar, hagar, skogsbryn och vägkanter.

Hur ser baldersbrå ut?

Blomman: Vanligen 2–5 cm med gula, rörformade diskblommor och med vita tunglika strålblommor runtom. De vita strålblommorna är svagt tre-tandade. Blomfästet är plattat och kompakt i genomskärning. Skaft: Upprätt stam som oftast är förgrenat.

Kan man äta baldersbrå?

Blomman är inte giftig men den är träig och smakar inte så gott, det försämrar höet som hämtas från vallen. För att bekämpa baldersbrån rekommenderas ofta en tidig putsning av vallen, så tidig att blommorna inte hinner släppa sina frön. ... Om bladen är tunna som dill är det baldersbrå eller kamomill, inte prästkrage.

Hur ser prästkrage ut?

Prästkrage är en flerårig ört med oftast ogrenad stjälk som kan bli omkring sju decimeter hög. Bladen är enkla och spatellika, i kanten grovsågade. Prästkrage blommar i juni-juli. Blomkorgen sitter ensam i stjälkens topp och har vita tunglika strålblommor ("prästkragen") och gula rörlika diskblommor.

Relaterade inlägg: