Vilken platta ligger Grönland på?

Innehållsförteckning

Vilken platta ligger Grönland på?

Vilken platta ligger Grönland på?

Grönländska plattan är en förmodad tektonisk platta. Området har hittills räknats som del av den nordamerikanska kontinentalplattan. Sprickbildningar väster och sydväst om Grönland kan medföra att hela Grönland samt omgivande områden omdefinieras som del av en separat platta.

Vad heter den Kontinentalplatta som Skandinavien ligger på?

Dessa rör sig i förhållande till varandra med en hastighet på några centimeter om året. De sju stora plattorna är Eurasiska, Nordamerikanska, Sydamerikanska, Afrikanska, Indo-Australiska, Antarktiska och Stilla havs-plattan. I strikt bemärkelse består dessa plattor av jordskorpan plus den övre fasta delen av manteln.

Vilken större platta hör Europa till?

Den antarktiska plattan, som består av Antarktis. Den Euroasiska plattan, som är den som vi bor på och är östra nordatlanten, Europa och Asien, utom Indien.

Vart ligger Kontinentalplattor?

Södra Asien ligger längs skarven mellan två av jordskorpans stora plattor, den eurasiska och den indo-australiska. På den senare finns Indien, Australien och stora delar av Indiska oceanens botten.

På vilken Kontinentalplatta ligger Japan?

Japan är beläget i ett område där fyra av jordens tektoniska plattor möts, se kartan ovan. Huvudskalvet inträffade på plattgränsen mellan Stillahavsplattan och den Nordamerikanska plattan. Öster om Honshu rör sig Stillahavsplattan ner under den Nordamerikanska plattan med en hastighet av 8.3 cm per år.

Vilken platta ligger Europa på?

Eurasiska kontinentalplattan är den kontinentalplatta som Eurasien huvudsakligen befinner sig på, de två traditionella kontinenterna Europa och Asien.

Vad finns vid de områden där kontinentalplattorna glider isär?

Om en del av materialet i plattorna smälter och stiger upp mot ytan som magma, kan vulkaner bildas. Detta område, där en del av en litosfärplatta glider ned under en annan och till viss del kan smälta, brukar kallas för subduktionszoner. Där plattorna kolliderar bildas också ofta en djuphavsgrav.

Relaterade inlägg: