Vad heter röntgen av hjärnan?

Innehållsförteckning

Vad heter röntgen av hjärnan?

Vad heter röntgen av hjärnan?

Datortomografi på hjärnan Datortomografi och magnetkamera har stor betydelse för att ställa diagnos på hjärntumörer. Under undersökningen ligger du på en brits med huvudet inne i en cirkelformad öppning i apparaten. Datortomografen använder röntgenstrålar för att få fram bilden.

Vad ser man på datortomografi hjärna?

Datortomografi är en särskild form av röntgen som skapar mycket detaljerade bilder av kroppens organ. På så sätt kan läkaren lättare upptäcka sjukdomar och skador i exempelvis huvudet, bröstkorgen eller magen. För att få tydligare bilder används ofta kontrastmedel som du dricker eller får med spruta.

Vad syns på Slätröntgen?

Röntgenundersökning utan kontrastmedel, så kallad slätröntgen, används fortfarande vid diagnostik av lungorna, skelettförändringar med mera. Ibland används två typer av kontrast där luft är ett, exempelvis vid dubbelkontraströntgen för undersökning av tjocktarmen. Metoden ger bilder av mycket små förändringar.

Kan man röntga hjärnan?

Exempel på undersökningar En magnetkamera kan avbilda nästan alla organ i kroppen. Det är vanligast att hjärnan, ryggen och de stora lederna undersöks.

Vad ser man på en lungröntgen?

En lungröntgen kan visa om du har några förändringar i lungorna som beror på en sjukdom eller skada. Undersökningen tar ungefär fem minuter och gör inte ont. När ett barn ska få lungorna röntgade kan du som närstående vara med.

Kan man se cancer på Slätröntgen?

Men den är tillräckligt bra för att användas vid misstanke om vissa typer av skador och det är dessutom en relativt billig och snabb metod, varför den används flitigt för att diagnostisera bland annat olika skelettskador som exempelvis degenerativ förändringar, infektioner, cancer men även artrit och skolios.

Vad kan man se på en skelettröntgen?

Skelettröntgen utförs om det finns misstanke om skador eller förändringar på skelett och leder i en kroppsdel. Undersökningen kan bland annat visa om du har en fraktur, tecken på artros eller en reumatisk sjukdom.

Relaterade inlägg: