Vad är det nysilver?

Innehållsförteckning

Vad är det nysilver?

Vad är det nysilver?

Skillnaden på silver och nysilver har absolut inget med ålder att göra. Skillnaden är att det är olika metaller. Silver är ett metalliskt grundämne med kemisk förkortning Ag, medan nysilver är en legering av koppar, zink samt vanligtvis nickel. Nysilver är således mässing (legeringen koppar/zink) i grund och botten.

Hur märks nysilver?

Nysilver saknar ofta stämplar då det inte finns några regler som säger att det måste finnas sådana på oädla metaller och legeringar. Däremot förekommer frivilliga stämplar som många tillverkare använder. En av de mest spridda stämplarna för nysilver är EPNS som är förkortning av Electro-Plated Nickel Silver.

När började nysilver tillverkas?

Den legering som kom att bli vanligast i Sverige var nysilvret – en blandning av koppar, zink och nickel där det är den sistnämnda metallen som gör att den silverimiterande ytan uppstår. Metoden slog igenom i mitten på 1800-talet och nysilvret kom snabbt att bli succé.

Varför heter det nysilver?

Nysilver (även nickelmässing eller tyskt silver), NS, är en legering bestående av koppar och zink samt nickel. ... Förkortningen kom ursprungligen från engelskans Electro-Plated Nickel Silver. Något som i svenskan kom att kallas Extra Prima Nysilver.

Är nysilver magnetiskt?

Faktum är att nysilver sällan är magnetiskt. Varken koppar, nickel eller zink som nysilverföremål ofta är legerade av, är nämnvärt magnetiska. Att ett föremål därför inte är magnetiskt behöver inte betyda att det är utfört i silver.

Hur länge har nysilver funnits?

Vid sekelskiftet 1900 tillverkades nysilver i Berlin i tre varianter av olika kvalité: en bättre av 52 % koppar, 22 % nickel och 26 % zink, en medelgod av 59 % koppar, 11 % nickel och 30 % zink samt en enklare av 63 % koppar, 6 % nickel och 31 % zink.

Relaterade inlägg: