Vad är semla på finska?

Innehållsförteckning

Vad är semla på finska?

Vad är semla på finska?

Med semla förstår vi här i Finland en frukostbulle bakad på vete-, graham- eller rågmjöl och utan socker. I Sverige är semlan det vi här i Finland kallar fastlagsbulle och är bakad på vetemjöl med socker och mjölk i degspadet. ... Det förtäljs att semlan har ätits som fastlagsbulle i Sverige sedan sent 1600-tal.

Vad betyder semla för de svensktalande i Finland?

Med semla menar man i Finland det som i Sverige kallas för fralla, alltså en salt vete- eller rågbulle som kan ätas exempelvis till frukost.

Varför kallas semlan för fastlagsbulle?

Ordet semla kommer av latinets simila som betyder vetemjöl och var från början endast beteckningen på själva den ljusa vetebullen utan fyllning. ... I Skåne och i andra delar av södra Sverige samt i Svenskfinland heter bakelsen fastlagsbulle.

Vad är en semla?

Semlan, bakad på vitt mjöl med vispgrädde och mandelmassa, började bli vanlig först under 1900-talets början. Ordet semla kommer från tyskans ”semel” och latinets ”simila”, som betyder fint vetemjöl.

Hur uppstod semlan?

Semlan kom till Sverige utan koppling kristendomen och från början var semlan bara en slät okryddad vetebulle utan mandelmassa eller grädde. Den första gången semlan nämns i kristet sammanhang är i Gustav Vasas bibel år 1541. Semlor åts förr i tiden endast på tisdagar under fastan.

Relaterade inlägg: