När kan skyddstillsyn bli aktuellt?

Innehållsförteckning

När kan skyddstillsyn bli aktuellt?

När kan skyddstillsyn bli aktuellt?

Skyddstillsyn med särskild behandlingsplan (kontraktsvård) Kontraktsvård kan bli aktuellt för den som har någon typ av beroende, till exempel av alkohol eller narkotika, är spelberoende eller våldsbenägen. För att kunna dömas till kontraktsvård måste den dömde vara medveten om sitt missbruk eller beroende.

Vad innebär övervakning?

Övervakning är både stöd och kontroll. så att personen inte gör något brott igen. att vilja leva ett vanligt liv utan brott. kan vara med om behandling under övervakningen.

Vad innebär det att ha en övervakare?

En person som har i uppdrag att ha tillsyn över och ge hjälp åt personer som dömts till skyddstillsyn eller är villkorligt frigivna.

Får man resa när man har skyddstillsyn?

Fråga om rätt att åka på semester då dömd till skyddstillsyn förenad med samhällstjänst. ... Det finns dock inget som hindrar att man som dömd åker på semester. Diskutera dina planer med din övervakare och kom ihåg att semestern inte får förhindra ditt utförande av samhällstjänsten.

När kan man få frivård?

Villkorlig frigivning Frivården hanterar också alla de som blir villkorligt frigivna från fängelsestraff. – Man kan ju bli villkorligt frigiven när man avtjänat två tredjedelar av sitt straff. den villkorliga frigivningen varar lika länge som fängelsestraffet skulle gjort, minst ett år.

När kan man få kontraktsvård?

För att kontraktsvård ska kunna bli aktuellt krävs att ditt brott är kopplat till något som kräver behandling, till exempel missbruk eller beroende av narkotika. Du måste också samtycka till den behandling som frivården föreslår. Fängelsestraffet du skulle ha dömts till kan inte heller vara längre än två år.

Vad ger 3 månaders fängelse?

Hur långt straffet blir beror på hur allvarligt brottet är. Vanligtvis börjar man avtjäna sitt fängelsestraff inom tre månader från det att domen inte längre kan överklagas. Det normala är att man släpps när man har avtjänat två tredjedelar av sitt straff, så kallad villkorlig frigivning.

Vad händer om man missköter samhällstjänst?

Innehåll. Domstolen kan döma till samhällstjänst för brott som annars skulle ha lett till upp till ett års fängelse. Samhällstjänsten kontrolleras av frivården och om den dömde missköter samhällstjänsten genom att till exempel vara alkohol-eller drogpåverkad på arbetsplatsen kan istället fängelse dömas ut.

Vad innebär kontraktsvård och vem får det straffet?

Kontraktsvård innebär att den som dömts för brott får möjlighet att genomgå behandling i stället för att dömas till fängelse. ... Om klienten missköter sin behandling kan tingsrätten besluta att straffet i stället ska avtjänas i fängelse.

Har frivården tystnadsplikt?

Den biträdande övervakaren kan vara ett stöd för dig i kontakt med myndigheter, genom att följa med på möten eller förklara beslut. Den biträdande övervakaren har tystnadsplikt, förutom om du bryter reglerna för övervakningen då han eller hon måste anmäla det till frivården.

Relaterade inlägg: