Hur ska man träna som överrörlig?

Innehållsförteckning

Hur ska man träna som överrörlig?

Hur ska man träna som överrörlig?

Börja lugnt (låg intensitet och belastning) över en flera månaders period och öka sedan successivt. Stabilitetsträna de leder som är överrörliga (träning med kroppen som motstånd) men det är också viktigt att träna hela kroppen. Smärta kan förekomma men på sikt kan den bli mera hanterbar.

Vad menas med normal rörlighet Vad menas med överrörlighet?

När en led har en ökad rörlighet, alltså när den rör sig utanför det som anses vara normalt för just den leden är den överrörlig/hypermobil. Det kan vara i en eller flera leder. Typiska besvär vad gäller händerna är nedsatt handstyrka och finmotorik, även smärta kan förekomma.

Hur vet man om man har överrörliga leder?

De flesta människor med överrörliga leder har inga besvärliga symptom. Lokala ledsmärtor (symptom från höft, knä, axel, handled) eller ryggvärk är typiska symptom vid syndromet. Generella värksymptom förväxlas lätt med fibromyalgi. Vid svårare hypermobilitetstillstånd kan urledvrickning förekomma.

Vad är EDS sjukdom?

Ehlers-Danlos syndrom (EDS) är en grupp ärftliga sjukdomar. De orsakas av bindvävsförändringar som påverkar leder, hud, blodkärl och inre organ. Överrörlighet i lederna, övertöjbar och mjuk hud samt sköra kärlväggar är vanliga och karaktäristiska symtom.

Vad är Hypermobilitetsspektrumstörning?

Hypermobilitetsspektrumstörning (HSD) är ett syndrom med hypermobilitet och muskuloskeletala besvär (smärta eller dislokationer) medan hEDS även inkluderar kriterier för mer systemiska besvär. HSD och hEDS beskrivas ofta tillsammans, då de ur klinisk synvinkel är mycket snarlika och behandlingen är identisk.

Vad är hEDS?

Sjukdom/tillstånd Ehlers-Danlos syndrom (EDS) är en grupp ärftliga sjukdomar. De orsakas av bindvävsförändringar som påverkar leder, hud, blodkärl och inre organ. Överrörlighet i lederna, övertöjbar och mjuk hud samt sköra kärlväggar är vanliga och karaktäristiska symtom. Även tänder och tandkött kan vara påverkade.

Vad är Kyfoskolios?

Kyfoskolios. Denna typ karakteriseras av överrörlighet och av att ryggen är sned. Ögonglob och hornhinna kan vara sköra. Redan från födseln kan det finnas en muskelsvaghet.

Hur vet man om man har EDS?

Sjukdom/tillstånd Överrörlighet i lederna, övertöjbar och mjuk hud samt sköra kärlväggar är vanliga och karaktäristiska symtom. Även tänder och tandkött kan vara påverkade. Många fler symtom förekommer och symtomen varierar mellan de tretton sjukdomar som ingår i Ehlers-Danlos syndrom.

Relaterade inlägg: