Var växer Scilla?

Innehållsförteckning

Var växer Scilla?

Var växer Scilla?

Blåstjärnan blir ofta långlivad i trädgården där den trivs. Rysk blåstjärna är kanske en av vår mest igenkända vårblommor. Blåstjärnans naturliga utbredningsområde är östra Europa och Kaukasus till norra Iran där den växer i skogar, buskvegetation och stening mark på upp till 2000 meters höjd.

Var köper man Scilla?

Scilla som frö brukar finnas på lite ovanligare frölistor, som hos STA:s (Trädgårdsamatörernas). Annars är enklaste sättet att köpa lökar på hösten, de säljs allmänt i plantskolor eller dylikt.

Hur ser Scilla ut?

Scilla har rosett-växande, stjälklösa och jämna raka blad. Blomsterstjälken är böjd, och vanligtvis brun eller mörkgrön. Växten blommar rikligt, och dess 1-2 centimeter stora blå blommor har ett stort vitt öga med blekgula pistiller.

Hur ser blomman Scilla ut?

Av scillan är den ryska, Scilla sibirica, den vanligaste. Den har nickande blå blommor. En rent vit form finns också, Scilla bifolia, har mindre, öppnare, uppåtvända blommor, oftast i blått, men det finns också namnformer i rosa, purpur och lavendelfärg.

Är blåstjärna fridlyst?

Blåsippan är fridlyst och giftig. Släktet består av 40 arter, varav tre förekommer förvildade och naturaliserade i Sverige - rysk blåstjärna, tuvig blåstjärna och tidig blåstjärna. Scilla är fleråriga örter med lök, linjära blad och upprätta eller nickande blommor i kvast eller klase.

Är Scilla fridlysta?

– Den är fridlyst i hela landet och man får inte röra den alls. Att plocka fram spaden för att få med sig en sådan planta hem vore definitivt ett lagbrott.

Var kan man köpa tulpanlökar?

Det finns massor av olika tulpanlökar Här hos Simbadusa kan du välja bland ett stort sortiment med tulpanlökar. Till exempel så kan du välja bland många olika färger. Olika tulpaner har även olika blomningstid så med lite planering så kan du ha blommande tulpaner från april till mitten av juni.

Kan man så scilla?

Scilla lätt att fröföröka Lökväxterna är tacksamma glädjespridare och lyckligtvis är just blåblommande porslinshyacint och olika scillor bland de lättaste att föröka med frö. Scilla-släktet är stort och innefattar sorter som fått namn som blåstjärna, vårstjärna och scilla.

Har stjärnformad blomma?

En av våra mer värdefulla vårlökar som tidigt springer ut med sina upprätta, stjärnformade blommor. ... sibirica blommar mycket tidigt på våren och äro med sina porslinsblå färger synnerligen vackra.

Hur blir man av med Scilla?

Svar: Det är mycket svårt att utrota lökväxter som trivs där de växer, vilket uppenbarligen din scilla gör. Det enda som hjälper är att ta till det allra grövsta artilleriet, att sätta in Roundup så fort de visar sig på våren. Men alla andra växter som träffas av ogräsmedlet dör också.

Relaterade inlägg: