Vad är JAUR?

Innehållsförteckning

Vad är JAUR?

Vad är JAUR?

Hos oss stöter Du på namn på orter, sjöar, berg m m som är samiska eller har sitt ursprung i det samiska språket. Det kan vara trevligt att känna till vad de olika namnen betyder. Sorsele.

Hur har samiska uppkommit?

Finska och samiska härstammar troligen från ett gemensamt samiskt-finskt urspråk som talades för ca 4000 år sedan. Från detta språk utvecklades ur-finska och ur-samiska åt var sitt håll ungefär 1000 f.Kr. ... Det ursamiska språket bör ha varit relativt enhetligt över det stora område där samernas förfäder bodde.

Vad är de samiska språkvarieteterna?

  • De samiska språkvarieteterna är finsk-ugriska språk och ingår därmed i den uraliska språkfamiljen, skild från de indoeuropeiska språken. Mer specifikt tillhör de den finsk-permiska eller, enligt ett annat klassifikationssystem, den finsk-samiska undergruppen.

Hur många samiskspråkiga talar samiska?

  • Ungefär ) av de samiskspråkiga talar nordsamiska, lulesamiska, 650 kildinsamiska och 300–500 personer sydsamiska, enaresamiska respektive skoltsamiska. Övriga varieteter har mycket få talare. Samiska omnämns i den norska och den finska grundlagen och är ett av Sveriges officiella minoritetsspråk.

Vad är Samiskans ursprung?

  • Samiskans ursprung finns i ett fornuraliskt språk som talades kring floderna Volga och Oka i centrala Ryssland för kanske 4 000 år sedan. Från kontakter med andra språk i denna region har samiskan med sig flera urindoiranska och uriranska lånord, bland andra čuohti (hundra) och boazu (ren). Dessa kan dateras till senast omkring 2000 f.Kr..

Relaterade inlägg: