Vilka städer rinner Svartån genom?

Innehållsförteckning

Vilka städer rinner Svartån genom?

Vilka städer rinner Svartån genom?

Den rinner tidigt genom Smålands Anneberg och genom Aneby, där den bildar vattenfallet Stalpet. Efter att ha passerat Gripenberg och Tranås rinner Svartån ut i sjön Sommen. Därefter fortsätter den norrut genom Boxholm, Strålsnäs, Mjölby och förbi Sya, varefter den rinner ut på Östgötaslätten.

Vad heter ån i Tranås?

Svartån mellan Säbysjön och Sommen rinner genom Tranås tätort och ger både estetiska värden och naturvärden som förgyller tillvaron för både människor och djur.

Vad heter ån som går genom Västerås?

Svartån, Västmanland[redigera | redigera wikitext] Svartån är en å som har sina källor i norra Västmanland nära Norberg, rinner åt sydsydost och mynnar i Västeråsfjärden av Mälaren vid Västerås, närmare bestämt i Vasaparken.

Var går Svartån?

Svartån är en å i som sträcker sig från Ormaryd i norra Småland till utloppet i sjön Roxen i Östergötland. Svartån rinner via sjön Sommen och fortsätter genom Boxholm, Strålsnäs, Mjölby och förbi Sya, varefter den rinner ut på östgötaslätten och slutligen mynnar ut i Roxen.

Hur långt rinner Svartån?

Svartån är en å i Närke. Längden från källorna till mynningen ca 100 km, avrinningsområde 1 410 km².

Vad heter ån som rinner genom Örebro?

Svartån rinner från källan i Kilsbergen genom Örebro och ut i Hjälmaren. Det är Svartåns vatten som används till dricksvatten för de flesta i Örebro.

Vad tillhör Tranås?

Tranås
Tranås
Tätort Centralort
LandskapSmåland
LänJönköpings län
KommunTranås kommun

Vilket landskap är Västerås?

Västerås
Västerås
Tätort · Centralort · Residensstad · Stiftsstad
LandskapVästmanland
LänVästmanlands län
KommunVästerås Kommun

Relaterade inlägg: