Vad heter sjön vid Tyssedal?

Innehållsförteckning

Vad heter sjön vid Tyssedal?

Vad heter sjön vid Tyssedal?

Trolltunga[redigera | redigera wikitext] Den står ut horisontellt över fjället, ungefär 700 meters fallhöjd över Ringedalsvatnet, i Tyssedal, i Odda kommun, Hordaland fylke.

Var ligger Odda i Norge?

Odda kommun ligger vid slutet av Sørfjorden som är en 38 km lång förgrening av Hardangerfjorden. Huvudorten Odda är tillsammans med orterna Tyssedal och Eitrheimsnes ett centrum för tung industri. Odda var omkring 1900 ett omtyckt resmål för personer från hela Europa.

Vad heter sjön vid Hordaland fylke?

Nordmannslågen är Hordalands största insjö som täcker 11 km². Med sina 1 863 m ö. h är Hardangerjøkulen fylkets högsta fjäll. Osterøy är den största ön med sina 328 km², medan Fedje med sina 9 km² är fylkets minsta kommun.

Hur många har dött på Trolltunga?

Trots alla turister som besöker området har det aldrig tidigare inträffat en dödsolycka. Kristi Kafcaloudis blev Trolltungas första offer.

Vad heter fylket idag?

Norges fylken (nordsamiska: fylka; sydsamiska: fylhke; lulesamiska: fylkka; kvänska: fylkki) är sedan 1919 de norska förvaltningsområden, fylkeskommun, som motsvaras av län i Sverige.

I vilket fylke ligger bergen?

Bergen
Bergen
Bjørgvin
LandNorge
FylkeHordaland
DistriktMidhordland

Hur många har dött på preikestolen?

En av Nordens mest attraktiva fotoplatser är den nästan lodräta klippväggen Preikestolen utanför Stavanger i Norge. Där har två dödsfall inträffat under de senaste åren. 2015 omkom en kvinna från Australien och 2013 omkom en man från Spanien.

Hur lång tid tar det att vandra till Trolltunga?

Om du utgår från Mågelitopp är det totalt 20 kilometer med en stigning på cirka 320 meter. Du får räkna med att vandringen tar 7–10 timmar. Skyltar längs vandringsleden visar hur långt det är kvar till Trolltunga och hur långt du har tillbaka till utgångspunkten.

Vad heter Hordaland idag?

Hordaland var ett fylke i västra Norge. Tillsammans med Sogn og Fjordane fylke ingår det sedan 1 januari 2020 i Vestland fylke. Bergen var residensstad, andra städer är Odda och Leirvik.

Vad heter fylket kring Oslo?

Oslo gränsar till Viken fylke.

Relaterade inlägg: