Var förvaras Nattvardskärlen?

Innehållsförteckning

Var förvaras Nattvardskärlen?

Var förvaras Nattvardskärlen?

I katolska kyrkor förvaras den invigda hostian i en ciborium (i äldre tid en behållare med toppigt lock, numera ofta på hög fot) eller i små dosor som kallas pyxis. Ciborium förekommer numera även i Svenska kyrkan.

Hur ser ortodoxa kyrkan på nattvarden?

Den katolska och ortodoxa kyrkans syn på nattvarden är att brödet och vinet blir Kristi kropp och blod efter att prästen har läst instiftelseorden. Brödet och vinet upphör då att vara bröd och vin.

När grundades den katolska kyrkan?

Katolska kyrkan anses vara grundad av Jesus Kristus under första århundradet e.Kr. Biskoparna betraktas som efterträdare till Jesu lärjungar. Påveämbetet anses instiftat av Jesus när han gav aposteln Petrus ett ansvar som ledare i apostlakretsen och därmed för kyrkan.

Hur uppfattas nattvarden inom den reformerta kyrkan?

Svenska kyrkan ansluter sig till den lutherska uppfattningen att Kristus verkligen är närvarande i nattvarden men i andlig gestalt. De reformerta kyrkorna och många svenska frikyrkosamfund menar att brödet och vinet endast symboliserar närvaron av Kristi kropp och blod.

Vad är sakrament ortodoxa kyrkan?

Inom den protestantiska kyrkan finns två sakrament: dopet och nattvarden. Inom den katolska och ortodoxa kyrkan finns ytterligare fem: konfirmationen, prästvigningen, äktenskapet, bikten och de sjukas smörjelse.

Relaterade inlägg: