Vad är skola på samiska?

Innehållsförteckning

Vad är skola på samiska?

Vad är skola på samiska?

Sameskolan är en skolform likvärdig med grundskolans årskurser 1–6, därefter går eleverna vidare till grundskolan. Sameskolan ansvarar för att varje elev är funktionellt tvåspråkig. Att vara funktionellt tvåspråkig innebär att eleverna kan använda både samiska och svenska när de kommunicerar med andra.

Vad är en Kåtaskola?

Sameskola, före 1977 nomadskola, lappskola eller kåtaskola, är en skolform i Sverige som löper parallellt med grundskolan. Sameskolan ingår i Sveriges offentliga skolväsende, och lyder under grundskolans läroplan. Sameskolorna är statliga, och står öppna för alla barn vars föräldrar gör anspråk på att vara samer.

Vad är Nomadskola?

Bland samerna fanns nomader, det vill säga icke bofasta samer som försörjde sig på renskötsel och följde sina renhjordar på deras vandringar. År 1842 infördes allmän skolplikt i Sverige, vilket betydde att alla barn skulle gå i skolan. För renägande samer startades speciella skolor som kallades nomadskolor.

Hur behandlades samerna i skolan?

Samebarnen kunde gå i lappfolkskolor, kateketskolor eller allmänna folkskolor. All undervisning skulle vara på svenska, men kunde ske på samiska eller finska de tre första åren. Det förekom också att samebarn gick i folkskolor med internat som Svenska Missionssällskapet inrättat.

Vad betyder ordet oddasat?

Ođđasat är ett av NRK, SVT och Yle samproducerat nyhetsprogram på samiska. ... Programmet textas på norska, svenska eller finska beroende på om det sänds av NRK, SVT eller Yle. Till skillnad från de flesta andra nordiska nyhetsprogram använder man sig av dubbning av intervjuer på andra språk än samiska.

Relaterade inlägg: