Hur testar man sköldkörtel?

Innehållsförteckning

Hur testar man sköldkörtel?

Hur testar man sköldkörtel?

Om din sköldkörtel är underaktiv så påverkar det nivån av hormonet TSH i ditt blod. Denna hormonnivå kan du mäta själv med vårt sköldkörteltest som görs genom ett enkelt och smärtfritt stick i fingret. Testet tar bara 10-15 minuter och ger dig ett snabbt och enkelt besked om din sköldkörtels tillstånd.

Hur lång tid tar det att analysera Sköldkörtelprov?

Eftersom vi vill att ansvarig läkare först skall analysera provsvaren innan du som kund kan ta del av dem tar det mellan 2 och 6 dagar innan provsvar och läkarkommentar finns tillgängliga för dig i din journal.

Hur upptäcks hypotyreos?

Blodprov bekräftar diagnosen Ett blodprov tas för att undersöka T4 (tyroxin) och TSH. Hög halt av TSH i kombination med låg halt av T4 är indikerar ofta hypotyreos. För att se om du har en så kallad autoimmun sjukdom tas i de flesta fall även blodprov för antikroppar i blodet s.k. TPO-antikroppar.

Vad är sköldkörteln?

  • Sköldkörteln, är som namnet avslöjar, en sköldformad körtel som sitter på halsens framsida, strax nedanför struphuvudet och framför luftstrupen. På engelska heter sköldkörtel ” thyroid gland”.

Vad är underproduktion av sköldkörtelhormon?

  • Underproduktion av sköldkörtelhormon kallas hypotyreos, och är tio gånger vanligare hos kvinnor än hos män. Symtomen är varierande och ibland vaga, så det är inte alltid uppenbart vad som får din kropp att reagera på det sätt det gör. Sköldkörtelrubbningar innefattar både en under- och en överaktiv sköldkörtel.

Vad är referensintervallet för sköldkörtelhormon?

  • För TSH ligger referensintervallet för vuxna ungefär mellan 0,3 och 4,0 millienheter/liter. Millienheter/liter kan förkortas på olika sätt, till exempel mE/L, mIE/L eller mU/L. Vid behandling med sköldkörtelhormon avgör läkaren hur mycket medicin du bör ta genom att följa upp hur du mår.

Relaterade inlägg: