Vad heter slottet som ligger utanför Eslöv?

Innehållsförteckning

Vad heter slottet som ligger utanför Eslöv?

Vad heter slottet som ligger utanför Eslöv?

På en vacker och historisk plats strax utanför Eslöv i Skåne ligger det ståtliga renässansslottet Trollenäs Slott med anor från 1500-talet och är ett av Skånes största slott. Namnet Näs fick gården efter en udde som bildades vid de båda floderna Saxån och Gullarpsån.

Vem äger Trollenäs slott?

Nils Trolle blev 86 år och lämnar efter sig 1500-talsslottet utanför Eslöv samt en större sommarvilla i Torekov. Slottet ska föras över till Trollenäs gods AB, som ägs av den äldste sonen Ulf Trolle.

Vem äger Trolleholms slott?

Sedan den siste fideikommissarien ryttmästare greve Carl Trolle-Bonde avlidit 1969 avvecklades fideikommisset. Men slottet ägs fortfarande av släkten Trolle-Bonde.

Vem bor på Skarhults slott?

Familjen von Schwerin har ägt Skarhult sedan år 1844. Nu lever Carl Johan och Alexandra von Schwerin här med sina tre barn. På slottet blandas urgamla antikviteter med IKEA-sängar, loppisfynd, gympapåsar och fredagstacos. Familjen bor i hela södra och västra delen, med köket som hjärta.

Vem bor på Trollenäs slott?

Egendomen är överförd till Trollenäs Gods AB och ägs fortfarande av familjen Trolle. I slutet av 1800-talet förvandlades det till ett franskinspirerat renässansslott av den danske arkitekten Ferdinand Meldahl.

Vem bor på Trolle Ljungby?

Trolle Ljungby slott är ett slott och fideikommiss i Trolle-Ljungby socken, Kristianstads kommun. Slottet hör till Skånes mest praktfulla renässansbyggnader i typisk Christian IV-stil. Godset ägs i dag av släkten Trolle-Wachtmeister. Till slottet är knutet sagan om Ljungby horn och pipa.

När byggdes Skarhults slott?

Slottsbyggnaden. Vid stranden av Bråån, på den plats där Skarhults slott ligger idag, låg under äldre medeltid byn Skarhult. Det nuvarande slottet började byggas i början av 1500-talet.

Vad är skillnad på slott och herrgård?

Fram till sekelskiftet 1900 var det egentligen bara de kungliga slotten samt enstaka större stenhus som benämndes slott. Men sedan dess har ”slott” blivit en folklig benämning på herrgårdar med iögonfallande huvudbyggnader.

Relaterade inlägg: