Vad betyder att generalisera?

Innehållsförteckning

Vad betyder att generalisera?

Vad betyder att generalisera?

Generalisering är inom vetenskap utökandet av en teori eller modell till att gälla under bredare villkor. En överförd betydelse i allmänt språk betecknar ett övergripande antagande, som kan ge missvisande information om enskilda fall.

Vad menas med generaliserbara?

Att resultat som man fått vid studium av en viss grupp eller situation gäller även för andra grupper och situationer än den eller de som varit föremål för undersökningen. Samma som att resultaten har yttre validitet (eng: external validity).

Vad är generalisering psykologi?

Fenomenet att en organism reagerar på alla situationer som liknar en som den betingats under.

När kan man generalisera?

1 Generaliseringar Anklagar vi våra vänner för att generalisera kan det exempelvis handla om att de i sina påståenden om andra utgår från fördomar snarare än fakta. Inom vetenskapen har inte generalisering dessa negativa konnotationer – det är tvärtom en förutsättning för nästan all forskning.

Vad är Övergeneralisering?

Övergeneralisering är den förvrängning som vi gör då vi tar enstaka händelser och sedan drar allmänna slutsatser utifrån dessa. ... Arbiträr inferens innebär att vi drar slutsatser alltför snabbt och utan underbyggnad.

Vad är ett Bekvämlighetsurval?

Bekvämlighetsurval (engelska “convenience sampling”) Man väljer subjektivt individer utan annan tanke än att de skall vara så lätta som möjligt att få tag i. Det kan vara arbetskamrater, vänner eller släktingar.

Vad innebär kvantitativ metod?

Kvantitativ forskning är en typ av forskningsmetod där statistiska, kvantifierbara, generaliserbara resultat eftersöks. Det finns objektiva sätt att mäta kvantitativ forskning för att nå information. ... Inom socialvetenskapen brukar begreppet användas i kontrast till kvalitativ forskning.

Vad menas med shaping inom Behaviorismen?

Att förstärka gradvis närmande av ett beteende kallas för shaping (ibland stavat shejping) eller formning. Det är en psykologisk term, huvudsakligen använd i behavioristisk psykologi och hunddressyr. Begreppet introducerades av B.F. Skinner.

Vad innebär att en studie är Generaliserbar?

Men upprepningen är central också i vetenskapen, där det gäller att generalisera sina resultat. Att generalisera innebär enligt ordboken att ge en (mer) allmän giltighet åt en regel eller utsaga som endast gällt ett fåtal fall.

Relaterade inlägg: