Hur ska man titta i speglarna när man kör?

Innehållsförteckning

Hur ska man titta i speglarna när man kör?

Hur ska man titta i speglarna när man kör?

Du måste ha koll på bakomvarande trafik, så ha stenkoll på backspegel och titta också i sidospeglarna med jämna mellanrum. Vrid gärna lite på huvudet när du kollar så att även inspektören lägger märke till detta.

Måste man ha backspeglar på bil?

I Sverige har vi en lag som säger att bilar från 1969 års modell ska ha två yttre och en inre backspegel (med vissa undantag). Backspegeln har funnits nästan lika länge som de funnits biltrafik – inom motorsporten gjorde den premiär på Indy 5.

Hur justerar man backspeglar?

Så här ställer du in stolen och speglarna

  1. Tryck ner kopplingen i botten med hälen i golvet och håll kvar den där.
  2. Justera stolen i höjdled.
  3. Justera ryggstödets vinkel så att ryggstödet ligger ann mot hela ryggen. ...
  4. Justera ytterspeglarna så att du endast ser ytterst lite av bilens sida och har god sikt bakåt.

Hur mycket ska man se i Sidospegeln?

En bra riktlinje att utgå ifrån är att en femtedel av den innersta sidan av spegeln ska täckas av bilen. Du ska alltså bara se lite av bilens sida i spegeln. På resterande del bör du se bakomvarande trafik. Ser du för mycket av din egen bil i sidospeglarna blir den s.k. döda vinkeln alldeles för stor.

När ska man titta i döda vinkeln?

När ska man kontrollera döda vinkeln? Du ska alltid kontrollera trafiken bakåt i backspegeln och sidospeglarna samt över axeln (åt det håll du ska förflytta dig) i döda vinkeln innan du backar eller förflyttar din bil i sidled. Döda vinkeln är det område som inte täcks in av någon spegel.

Hur ofta ska man titta i backspeglarna?

Du ska titta i backspeglarna innan i stort sett ALLT du gör som har med fartändring och förflyttning i sidled att göra. Detta innebär att det blir en hel del tittande i backspegeln, utöver det så tycker jag att amandas 10 sekunder låter som en rimlig tid när man bara ligger på vägen.

Måste man ha invändig backspegel?

Backspeglar monteras invändigt i fordonet, eller utvändigt som sidospeglar. ... Äldre bilar hade ofta bara en yttre backspegel (på förarsidan). Det var fram till 1960-talet vanligt att backspeglarna var monterade på framflyglarna, men på nyare bilar brukar de vara monterade på förardörrarna.

Är backspegel ett krav?

Motorfordon måste ha backspegel för att få uppsikt bakåt. Det är inte ett krav för cyklister. Men uppsikten bakåt är lika viktig för det.

Hur ska man ställa in Sidospeglarna?

Reglagen för att ställa in sidospeglarna sitter oftast till vänster om dig i dörren. Spegeln ska inte peka ner mot vägen, eller upp i himlen. När du justerar spegeln sidledes är en riktlinje att en femtedel av den innersta sidan av spegeln ska täckas av bilen.

Hur högt ska man sitta i bilen?

Här gäller det att inte sitta för högt upp men inte heller för långt ner. Det mest optimala är om du har 10–15 cm mellan huvudet och taket. På så sätt löper du inte lika stor risk att få taket i huvudet om du skulle krocka och volta, samtidigt som du har en bra uppsikt över vägen.

Relaterade inlägg: