Vad kallas Sotarnas eget språk?

Innehållsförteckning

Vad kallas Sotarnas eget språk?

Vad kallas Sotarnas eget språk?

1986 fick utbildningen sin moderna utformning. Knoparmoj är sotarnas ”hemliga språk”, ett slags slang som sotarna använde inbördes för att kunderna inte skulle förstå vad de talade om.

Har sotare?

Sotare eller skorstensfejare är ett yrke vars uppgift huvudsakligen består i att avlägsna sot som kan finnas i skorstenar. Vid förbränning kommer sot att fastna på skorstenens insida. Vid dålig förbränning bildas snabbt tjocka lager av sot, och ibland även tjära, på skorstenens insida.

Vad är en Månsing?

Norge. I Norge kallas månsing för ett svenskt och norskt løynspråk (hemligt språk). Grammatik och ordförråd är huvudsakligen norsk men med väsentliga inslag av lånord från romani, samiska och ytterligare andra språk. Av tradition har det talats av sociala utanförgrupper i städerna på Östlandet.

Har sotaren Viskan?

viska med skaft (handkvast) av trä (även rotting förekom), kallades också vitta. Viskan bars av sotaren under vänster arm och användes mest i farbriksskorstenar. Bassina är mjukare än piassava. Fuktades med vatten för att hållas mjuk.

Vem talade månsing?

Det språk som användes av västgötaknallarna hette månsing och är känt från 1700-talet och framåt. I detta språk lånade man in flera ord från romani, finska m m. Flera av orden har vi fortfarande kvar i svenskt slangspråk, exempelvis ”tjacka” (köpa), ”paj” (rock), ”lattjo” (bra) och ”fika” (kaffe).

Var Knoparmoj synonym?

Knoparmoj betyder i stort sett samma sak som sotarspråk.

Kan Knoparmoj?

Knoparmoj är en sociolekt som förr talades av sotarna, men som inte är särskilt vanlig idag. Brallor (byxor) och dojor (skor) är ord som kommer från knoparmoj. En del av orden i denna sociolekt kommer från tyska, då det flyttade in skorstensfejare därifrån till Sverige för att utöva och lära ut yrket.

Relaterade inlägg: