Vad finns det för olika väggar?

Innehållsförteckning

Vad finns det för olika väggar?

Vad finns det för olika väggar?

En innervägg, också kallat mellanvägg består i regel av en stomme som bär väggen, inte resten av huset. Den mest vanliga konstruktionen är att bygga en innervägg av träreglar eller stål. Den kläs sedan med väggmaterial, det som är mest förekommande är ett enkelt lager av gipsskivor och/eller plyfaskivor.

Vad kallas en icke bärande vägg?

Icke bärande väggar är alla väggar som inte direkt samverkar med byggnadens bärande konstruktion, dvs stommen. Invändiga väggar som inte ör bärande väggar betecknas som stomkomplettering.

Vilken plugg till lättbetong?

NYLONPLUGG LÅNG Avsedd för montage i porösa material som lättbetong, lättklin- ker (Leca) och hålsten. Vingar och 8-kantig hals förhindrar att pluggen roterar under montaget.

Hur veta gipsvägg?

Tursamt nog kan du enkelt avgöra om det är betong, lättbetong, gipsskivor, spånskivor eller masonit. – Börja alltid med att knacka på väggen, säger Amir Fakhra, verktygsspecialist på K-Rauta i Täby. Låter det ihåligt är underlaget gips eller spånskiva. Låter det lite ihåligt men inte så mycket är det lättbetong.

Hur byggs en vägg upp?

Stommen ska bestå av en regel i taket (hammarband) och en regler på golvet (syll) som sen lodräta reglar skruvas fast i med jämna mellanrum. Om du ska använda gipsskivor som är 900 mm breda ska cc-måttet mellan reglarna vara 450 mm och är gipsskivorna 1200 mm ska cc-måttet mellan reglarna vara 600 mm.

Vad är en Väggregel?

Regelväggen har utvecklats ur stolpväggen. Reglarna har rektangulärt tvärsnitt med mindre tvärmått i väggens plan. De hindras från att knäcka i den veka riktningen av horisontella reglar eller beklädnader i form av skivor eller paneler. Därigenom bestäms bärförmågan för normalkraft av reglarnas större tvärmått.

Relaterade inlägg: