Hur påverkas man av strålningen av mobilen?

Innehållsförteckning

Hur påverkas man av strålningen av mobilen?

Hur påverkas man av strålningen av mobilen?

Radiovågornas energi kan tas upp av kroppen, då en mobiltelefon hålls mot örat under samtal kan exponeringen för radiovågor från mobilen leda till en svag icke kännbar lokal uppvärmning. Det medför inte några kända hälsorisker.

Är strålningen från mobiltelefoner farlig?

I dag finns inget robust vetenskapligt stöd för att radiovågorna från mobiltelefonen skulle kunna innebära några hälsorisker. Det finns dock en osäkerhet om möjliga långtidseffekter, framförallt när det gäller barn.

Hur mycket strålar din mobil?

Men den goda nyheten är att den strålning som avges från din mobil eller ditt trådlösa Wi-Fi är alldeles för låg för att vara skadlig. Mobiler har länge legat på ca 2 GHz och Wi-Fi på ca 60 GHz.

Är det farligt att ha telefonen i fickan?

Från myndighetshåll rekommenderas att man bör undvika att hålla mobiltelefonen direkt mot örat och att ha den i fickan. Använd istället handsfree och lägg telefonen i väskan om du har med dig en sådan. ... Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att man använder handsfree och håller ut mobilen från kroppen under samtal.

Hur mäter man strålning från mobilmaster?

Mobiltelefoner har en mätare för signalstyrkan från den mobilmast som mobilen är uppkopplad mot just då. Men för att mäta strålning från övriga källor behövs en mätare. Här beskrivs två strålningsmätare som ger valuta för pengarna och är enkla att använda. Cornet ED-7 är billigast och enklast.

Är det farligt att sova med mobilen?

Människor rekommenderas att sova med mobilen på avstånd – och inte ha den bredvid sig i sängen eller mot kroppen. Skälet är att signalerna som tar emot och sänder ut information, så kallad radiofrekvens, till och från mobilen skulle kunna orsaka skador på människan.

Är det farligt att prata i telefon när det åskar?

När det gäller mobiltelefonen går det bra att surfa och ringa via denna så länge inte mobilen är ansluten med laddsladd till ett eluttag. Bland annat har Elsäkerhetsverket slagit fast att mobiltelefoner inte ökar risken för blixtnedslag. Det är telefon med sladd som är farligt.

Kan mobiltelefoner ge cancer?

I dagsläget finns det inte några vetenskapliga belägg för att användandet av mobiltelefon ökar risken för hjärntumörer. Strålsäkerhetsmyndigheten skriver på sin hemsida: ”Det är osannolikt att radiovågor från mobiltelefoner medför ökad risk för hjärntumör eller andra allvarliga hälsorisker.

Relaterade inlägg: