Vad räknas som skärgård?

Innehållsförteckning

Vad räknas som skärgård?

Vad räknas som skärgård?

Det finns olika uppfattningar om vad skärgård är och hur begreppet skall definieras. ... Enligt Svenska Akademins ordlista är skärgård ”en samling av öar och skär vid kust”. I den svenska Nationalencyklopedin beskrivs skärgård som ”kustområde med talrika öar, holmar, skär, kobbar och grynnor.

Är störst i Stockholms skärgård?

Utö är en av de största öarna i Stockholms skärgård och ligger cirka 16 kilometer nordost om Nynäshamn.

Hur långt sträcker sig Stockholms skärgård?

Området saknar formell avgränsning, men brukar anses sträcka sig från Arholma i norra delen av länet, cirka 150 kilometer (80 nautiska mil) utefter Upplands och Södermanlands kuster till Landsort i söder och i väst-östlig riktning från Stockholms fastland cirka 80 kilometer (43 nautiska mil) österut till i höjd med ...

Hur skapades skärgården?

Mellan dem låg ett stort geografiskt område med en massa vatten, öar och holmar. De 700 år som Finland var en del av Sverige präglar i hög grad vår skärgård och därför utvecklades livet i det vi idag ser som tre skärgårdar långt på samma sätt.

Vilken skärgård är störst?

Stockholms skärgård är en arkipelag i östra Mellansverige, belägen längs större delen av Stockholms läns kust. Den räknas som Sveriges största skärgård och den näst största i Östersjön, efter Skärgårdshavet i sydvästra Finland.

Vart är Stockholms skärgård?

Klicka för att komma till dess artikel.

  • Stockholms skärgård är en arkipelag i östra Mellansverige, belägen längs större delen av Stockholms läns kust. ...
  • Stockholms skärgård har mellan Björkö-Arholma och Öja-Landsort befunnits ha något över 24 000 öar, holmar och skär och täcker cirka 1 700 km² varav cirka 530 km² är land.

Relaterade inlägg: