Vilken är Sveriges lägsta?

Innehållsförteckning

Vilken är Sveriges lägsta?

Vilken är Sveriges lägsta?

En plats i Kristianstads vattenrike utanför Kristianstad, strax intill E22, är idag Sveriges lägsta markpunkt som inte är grävd. Marknivån ligger 2,32 meter under havsnivån. Punkten är belägen på botten av det som en gång var Nosabyviken, en vik till Hammarsjön, men som torrlades av John Nun Milner på 1860-talet.

I vilken kommun finns Sveriges lägsta Markpunkt?

Sveriges lägsta punkt ligger i Kristianstad, vilket kommunen med skyltar och en installation informerar besökarna om. Men nu höjs röster i Sölvesborg för att de har den lägsta punkten, och vill därmed ha äran och ett eventuellt inflöde av turister.

Hur lågt under havet ligger Kristianstad?

Kristianstads utsatta läge början av 1900-talet bebyggdes området och i dag finns bostäder, sjukhus, kommunens centrala reningsverk och en del av motorvägen E22 på den forna sjöbottnen. Här hittar vi också Sveriges lägsta punkt -2,32 meter under havsytan (RH 2000).

Hur långt under havsnivån ligger Kristianstad?

Sveriges lägsta punkt finns i Kristianstad och ligger cirka 2,4 meter under havsnivån.

Vad heter landskapet som ligger längst söderut?

Landet är stående avlångt. Treriksröset ligger längst upp i Sverige. Det är en av Sveriges ytterpunkter då det är landets absolut nordligaste punkt.

Var ligger Sveriges lägsta punkt 2 41 meter under havsytan?

Att Kebenekaise är Sveriges högsta topp vet de flesta, men hur många känner till att Sveriges lägsta markpunkt ligger i Kristianstad? Lägsta punkten är -2,32 meter under havsytan i höjdsystemet RH2000 (-2,41 meter enligt det tidigare RH70).

Vilka länder kommer att ligga under vattenytan?

Landområden under 5 meter över havet2010
LandProcent (2010)
Nederländerna55.6
Kiribati54.6
Bahamas52.9
Maldiverna45.5

Vad heter sjön vid Kristianstad?

Ivösjön som är Skånes största sjö ligger i den nordöstliga delen av kommunen. Sjön har ett rikt djur- och växtliv. Det finns till exempel närmare 25 olika fiskarter, bland annat den sällsynta fisken nissöga.

Vad menas med breddgrad?

Breddgrader kallas också latituder. Den längsta breddgraden är ekvatorn, som går runt jordens mitt. Alla latituder går parallellt med ekvatorn. Ekvatorn har fått gradtalet 0°.

Relaterade inlägg: