Vilken är den minsta sjön i Sverige?

Innehållsförteckning

Vilken är den minsta sjön i Sverige?

Vilken är den minsta sjön i Sverige?

Visste du att Vänern inte bara är Sveriges största sjö utan också Europas tredje största insjö? Vänern ligger mellan landskapen Dalsland, Västergötland och Värmland. Med en yta på 5650 km och största djupet på 106 meter förstår du dess storhet.

Vilken är den största sjön i Sverige?

Vänern är med sina 5 450 km 000 miljoner m3 vatten den största och vattenrikaste sjön. Sett till ytan följs Vänern av Vättern, Mälaren, Hjälmaren, Storsjön, Torneträsk och Siljan. Dessa sjöar står för över två procent av Sveriges yta.

Vilken är den största sjön i världen?

Stabila sjöar
NamnKommentar
1Kaspiska havet*Ofta ansedd att vara världens största sjö. Geologiskt är dock Kaspiska havet en mindre ocean. *Kara-Bogaz-Gol är inte medräknad.

Vad är Sveriges största sjö?

  • Sveriges största sjö är Vänern. Vänern är också den tredje största sjön i Europa. V Vänern är större än de tio sjöarna före på listan tillsammans. Vänern är så pass stor att den brukar kallas ett innanhav.

Hur många sjöar finns i Sverige?

  • I Sverige finns drygt 100 000 sjöar – eller insjöar som är den rätta benämningen – registrerade i sjöregistret. Enligt Svenskt Vattenarkiv (SVAR) så har ungefär 20 000 av alla Sveriges största sjöar en fastställd areal.

Vad är Sveriges tredje största sjö?

  • Sveriges tredje största sjö Mälaren har en spretig form med många armar och öar. Den rinner ut i Östersjön genom Stockholm och Södertälje, och ungefär två miljoner människor [2] får sitt dricksvatten härifrån. 2. Vättern.

Vad är Sveriges djupaste sjö?

  • Sveriges djupaste sjö är Hornavan i Arjeplogs kommun i Lappland. Eftersom sjön är reglerad så kan dess yta och därmed även djup variera, precis som med många andra sjöar. SMHI anger i ett dokument att Hornavan är 228 m djup, och i ett senare dokument 221 m. Hur som helst är Hornavan med råge Sveriges djupaste sjö.

Relaterade inlägg: