Vad heter biskopen i Uppsala?

Innehållsförteckning

Vad heter biskopen i Uppsala?

Vad heter biskopen i Uppsala?

Docent Karin Johannesson, universitetslektor i religionsfilosofi vid Uppsala universitet, vigdes under högmässan till ny biskop i Uppsala stift. Karin Johannesson efterträder Ragnar Persenius som förra söndagen avslutade en nästan 19-årig lång period som stiftets biskop.

Vem är biskop i Sverige?

Antje Jackelén, född Zöllner den i Herdecke i Nordrhein-Westfalen i dåvarande Västtyskland, är ärkebiskop av Uppsala i Uppsala stift och Svenska kyrkans primas sedan .

Finns biskopar i Sverige?

I varje stift i Svenska kyrkan finns det en biskop, sammanlagt 13 stycken. Till detta kommer ärkebiskopen, som är knuten till Uppsala stift och Svenska kyrkans nationella nivå. Biskoparna samlas regelbundet till överläggningar i gemensamma frågor. Ibland sker det ute i stiften.

Har säte i Uppsala biskopar?

I Uppsala stift finns en ärkebiskop och sedan år 1990 ytterligare en biskop: Ärkebiskopen av Uppsala (sedan juni 2014 Antje Jackelén) är ordförande för stiftets domkapitel samt har Uppsala kontrakt som pastoralt område.

Har biskop?

Traditionellt har biskoparna brukat mitra, korkåpa och stav när de utövar vanlig prästerlig tjänst. Främst inom romersk-katolska kyrkan förekommer även pontifikalstrumpor, pontifikalskor (liturgiska skor), pontifikalhandskar och biskopsring (annulus). Ärkebiskopar inom romersk-katolska kyrkan bär även ett pallium.

Är högst stift?

Svenska kyrkan är sedan 1527 en evangelisk-luthersk kyrka, räknas som folkkyrka och är Sveriges största trossamfund. Svenska kyrkan har 13 stift varav Uppsala är ärkestift med två biskopar (ärkebiskopen och biskopen i Uppsala stift).

Relaterade inlägg: