Vad betyder att kompostera?

Innehållsförteckning

Vad betyder att kompostera?

Vad betyder att kompostera?

Vid kompostering hjälper människan naturen genom att ordna goda funktionsförhållanden för mikroorganismerna, som bryter ner avfall. Avfallet bryts huvudsakligen ner av bakterier, svampar, strålrötor och lövmaskar och de får hjälp av mikroorganismer av olika slag.

Varför kompostera?

Kompost är ett utmärkt jordförbättringsmedel. Trädgårdskomposten ökar mullhalten i jorden medan hushållskomposten tillför näring. Tänk på att jorden från hushållskomposten innehåller väldigt mycket näring och därför bör blandas ut med vanlig trädgårdsjord (En del hushålls- kompost till tre delar trädgårdsjord).

Vad blir det av komposten?

Genom att kompostera ditt eget köks- och trädgårdsavfall skapar du själv ett ekologiskt kretslopp som fungerar. Du som bor i Mölndals stad har möjlighet att efter en förenklad anmälan om dispens från Renhållningsordningen själv kompostera ditt hushållsavfall.

Vad ska man ha i en kompost?

Det här kan du lägga i komposten:

  • Alla slags livsmedel, råa och tillagade.
  • Kaffe- och tesump.
  • Filterpåsar.
  • Äggskal.
  • Skal från skaldjur.
  • Blött hushållspapper.
  • Krukväxter.
  • Äggkartonger.

Vad betyder kompost?

En kompost är ett ställe eller en behållare där man lägger biologiskt nedbrytbart hushållsavfall eller trädgårdsavfall som ska brytas ned och bli jord. ... När processen är klar återstår jord, som kan användas i till exempel planteringar eller för att blanda med annan jord som jordförbättringsmedel.

Varför Varmkompost?

En varmkompost är en behållare som är isolerad för att bättre behålla värmen och hålla nedbrytningsprocessen igång, även när temperaturen går ner. Den är också skyddad mot råttor, möss och andra skadedjur, vilket gör att du här också kan kompostera hushållsavfall.

Vad gör en kompost för nytta?

Den färdiga komposten är ett bra jordförbättringsmedel. Den är sprängfylld med näring och rena kraftpulvret för dina växter. Växtnäringen i den frigörs långsamt på ett sätt som växterna lätt tar till sig. Blanda en del kompostjord med tre delar trädgårdsjord.

Vad ska man inte lägga i Trädgårdskomposten?

Så här komposterar du Börja samla allt organiskt material från din trädgård till trädgårdkomposten. Du kan också lägga vegetabiliskt avfall, som till exempel potatisskal från köket, på din kompost. Men se till att inte lägga animaliskt avfall i trädgårdskomposten.

Relaterade inlägg: