Vad heter särskolan?

Innehållsförteckning

Vad heter särskolan?

Vad heter särskolan?

Anna Ekström berättade att regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att föreslå ett annat namn på särskolan. – Regeringens utredare föreslår att de nya namnen ska bli ”anpassad grundskola” och ”anpassad gymnasieskola”, och att de ska börja gälla den , säger Anna Ekström till Aftonbladet.

Får man säga särskola?

Särskolan har utvecklats starkt genom åren men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Regeringen anser att benämningen särskola är otidsenlig och att användningen av ordet kan förstärka en känsla av utanförskap och medföra ett ”vi-och dem-tänkande”.

Finns särskola?

Skolformen särskola finns för de elever som på grund av en utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd inte kan nå målen i grundskolan (3 kap. 3 § skollagen). ... Särskolan har samma läroplaner som grundskolan och gymnasie- skolan men har egna kursplaner, program, mål och betygskriterier.

När byter särskolan namn till anpassad grundskola?

FUB har länge sagt att det behövs en garanti för att elever ska få stöd tidigt. Det är verkligen på tiden, även om garantin kommer införas tidigast 2023. Utredningen föreslår att grundsärskolan och gymnasiesärskolan byter namn till ”anpassad grundskola” och ”anpassad gymnasieskola”.

Vilka får gå i grundsärskolan?

I grundsärskolan går elever som har en utvecklingsstörning och som be döms inte kunna nå grundskolans kunskapskrav. Även elever som har fått en betydande och bestående begåvningsmässig funktions ned sättning på grund av en hjärnskada och som bedöms inte kunna nå grundskolans kunskapskrav, kan gå i grundsärskolan.

Relaterade inlägg: