Vilken är Sveriges största haj?

Innehållsförteckning

Vilken är Sveriges största haj?

Vilken är Sveriges största haj?

Med sin längd på upp till 12 meter och en vikt på upp till 4 ton är brugden världens nästa största haj, och JA, den finns i Sverige! Den lever främst i norra Atlanten och Stilla havet men hälsar då och då på vid svenska västkusten. Men OROA DIG INTE, brugden äter bara plankton och är helt ofarlig för människor.

Finns det stora hajar i Sverige?

I Sverige förekommer flera olika hajarter, däribland småfläckig rödhaj, pigghaj och håbrand eller sillhaj som den även kallas. Även världens näst största haj, brugden, kan ses i svenska vatten även om den är sällsynt. Brugden, som är en planktonätare, kan bli nästan 14 meter lång och väga upp till 7 ton.

Vilken är den största hajen i världen?

Valhajen. Valhaj (Rhincodon typus) är den största nu levande hajen och därmed den största fiskarten. Det är en fredlig jätte som huvudsakligen lever av plankton, men även ansjovis, sardiner och makrill förekommer i dieten.

Finns det hajar i Atlanten?

Vithajen har en av de största geografiska utbredningarna av alla hajar och förekommer i de flesta hav, som Stilla havet, Atlanten, Indiska oceanen och Medelhavet. De håller till både i grunda och djupa vatten, dock sällan djupare än 300–500 meter.

Är svenska hajar farliga?

Ingen av de hajarter som lever fast i svenska farvatten är farliga för människor. Till och med brugden som med sina 12 meter är en av de allra största hajarna i världen, är en ganska fredlig typ och lever av plankton. Den 12 meter långa brugden är den största av alla hajar i Sverige.

Vilken haj är starkast?

Med andra ord äter vithajen för livet och en kamp om överlevnad pågår i livmodern redan på fosterstadiet. Den mest glupska hajen äter flest ägg och klarar sig bäst vid födseln eftersom denna haj sannolikt växt sig störst och starkast.

Relaterade inlägg: