Vad menas med ett uttaget pantbrev?

Innehållsförteckning

Vad menas med ett uttaget pantbrev?

Vad menas med ett uttaget pantbrev?

Det betyder att du lämnar en viss del av ditt hus i pant till den du lånar pengar av. Eftersom det inte går att lämna en fysisk del av huset används istället pantbrev. Pantbreven är därför bevis på att ett visst belopp av en fastighet har blivit intecknat. Alltså att du har belånat huset med hjälp av pantbrev.

Vem får pengar för pantbrev?

Pantbrevet är kopplat till Lantmäteriets fastighetsinskrivning, och bevisar att du äger fastigheten. Om du som låntagare inte kan betala ditt lån och huset måste säljas, kommer den som har pantbrevet (vanligtvis banken) vara den som i första hand kommer att få pengar från försäljningen.

Vad kostar pantbrev vid husköp?

Om du lånar 4 miljoner på en fastighet som saknar pantbrev behöver du ta ut pantbrev på hela beloppet. Du behöver då alltså betala x 2 % = 80 000 kr i stämpelskatt plus 375 kr i expeditionsavgift till Lantmäteriet. Kostnaden för pantbrevet blir alltså totalt 80 375 kr.

Vad kostar pantbrev bostadsrätt?

Pantbrev kostar 2 procent av pantbrevets belopp i stämpelskatt. Finns det redan uttagna pantbrev i fastigheten kan du använda dem. Läs mer om lagfart och inteckningar hos Lantmäteriet. Om säkerheten för lånet är en bostadsrätt kan bostadsrättsföreningen ibland ta ut en pantsättningsavgift.

Vad är inteckning Lantmäteriet?

För att använda fastigheten som säkerhet för exempelvis ett lån vid fastighetsköp behöver en ansökan om inteckning skickas in till oss, förutsatt att det inte redan finns tillräckligt med pantbrev uttagna i fastigheten. Genom att göra det blir ett visst belopp i fastigheten lämnad i pant till den du lånar av.

Hur mycket betalar man för pantbrev?

Pantbrevet är ett bevis på inteckningen. Pantbrev kostar 2 procent av pantbrevets belopp i stämpelskatt. Finns det redan uttagna pantbrev i fastigheten kan du använda dem. Läs mer om lagfart och inteckningar hos Lantmäteriet.

Vem betalar man lagfart till?

Lagfart är ett bevis för att du äger en fastighet eller tomträtt. Du betalar en avgift i samband med att du blir ägare till tomten eller fastigheten och själva inskrivningen sker hos Lantmäteriet. Avgiften* är 1,5 procent på det belopp som är störst av köpeskillingen eller taxeringsvärdet.

Relaterade inlägg: