Varför svullnar gomspenen?

Innehållsförteckning

Varför svullnar gomspenen?

Varför svullnar gomspenen?

Feber över 38,5 grader, ömmande lymfkörtlar vid käkvinklarna, beläggning på tunga eller halsmandlar och frånvaro av hosta stärker misstanken om streptokockinfektion. Dålig andedräkt, smultrontunga, röd och svullen gomspene, blekhet runt munnen samt sår vid munvinkeln stärker denna misstanke ytterligare.

Vad heter alla delar i munnen?

Hos människan är munnen även en del av talapparaten. Här används både läpparna, tungan, gommen och tänderna. Munhålans bakre gräns är svalget med gomspenen.

Varför tar man bort gomspenen?

Vissa personer har en anatomi i svalget som orsakar snarkning och ibland sömnapné. I de fallen kan svalgplastik vara ett behandlingsalternativ.

Vad gör tappen i halsen?

Gomspenen, latin uvula palatina, är en liten tappformig vävnad i mjuka gommen (eller gomseglet) som hänger ner baktill i munhålan. Den består av slemhinna, bindväv och muskulatur. Gomspenen tillsammans med övriga delar av mjuka gommen stänger vägen till näshålan vid sväljning.

Vad heter påsen i munnen?

Gomspene[redigera | redigera wikitext] Gomspenen, latin uvula palatina, är en liten tappformig vävnad i mjuka gommen (eller gomseglet) som hänger ner baktill i munhålan.

Vad heter tandens olika delar?

Tandens delar En tand består av en krona, som är den synliga delen av tanden, och en rot som är den nedre delen. Kronan består av tre lager, det yttersta är emalj som är kroppens hårdaste vävnad. Under emaljen finns tandbenet, som också kallas dentin. Under dentinet finns pulpan med blodkärl och nerver via rötterna.

Relaterade inlägg: