Vad heter längst bak på en båt?

Innehållsförteckning

Vad heter längst bak på en båt?

Vad heter längst bak på en båt?

Fören är längst fram på båten och aktern längst bak. På sjön säger man inte höger och vänster, utan istället styrbord och babord.

Vad heter seglen på en fullriggare?

En fullriggare (eller fregatt-tacklat skepp) är ett skepp med minst tre master, med råsegel på alla master. Ett fartyg med två master, med råsegel på båda, kallas brigg.

Vad heter baksidan av en båt?

Akter – Båtens bakre del. Akterhack – Fack i aktern. Akterut – Anger riktning mot båtens bakre del. Angöra – Närma sig land från havet.

Vad heter bakdelen av en båt?

Akterstäv är den bakre stäven. Även båtar med akterspegel har ofta en akterstäv under vattenlinjen. Akterut, belägenhet eller föremål bakre delen av ett fartyg. Akteröver menas i riktning mot aktern, eller ett fartygs rörelse bakåt.

Vad kallas det översta o minsta Råseglet på ett Råriggat segelfartyg?

Bramsegel, antingen enkla bramsegel eller undre bramsegel och övre bramsegel, är råsegel som förs ovanför märsseglen på råriggade segelfartyg och på fockmasten på bramsegelskonare. Bramseglet (eller övre bramseglet) är det översta seglet på råriggade fartyg som inte för röjlar.

Har Gaffelsegel slup?

Slup. Mindre enmastat kustfartyg. En slup har även stång, salning bogspröt och klyvarbom och för storsegel, gaffeltoppsegel, stagfock, klyvare och jagare, ibland även bredfock. Vanligtvis har en slup en dräktighet på 20-90 ton och 1½- 3 meters djupgående.

Relaterade inlägg: