Vad gäller vid köp av tjänst?
Innehållsförteckning
- Vad gäller vid köp av tjänst?
- Kan man avtala bort konsumenttjänstlagen?
- När anses en tjänst felaktig enligt KtjL?
- I vilka fall har säljaren skyldighet att avråda konsumenten från köp av tjänst?
- Hur mycket får priset överskridas utan kontakt med kunden?
- Kan KöpL regler användas vid köp av fast egendom?
- Kan konsumentköplagen förhandlas bort?
- Hur lång tid har kunden på sig att ångra ett köp vid hemförsäljning?
- På vilka olika sätt kan näringsidkaren vara i dröjsmål med en tjänst?
- Vad kan en konsument göra om en tjänst inte är fackmässigt utförd?
Vad gäller vid köp av tjänst?
Konsumentens rättigheter vid felaktig tjänst Om tjänsten anses felaktig kan konsumenten reklamera den. ... Är tjänsten felaktig har konsumenten rätt att hålla inne del av betalningen, kräva att felet rättas till, få avdrag på priset eller häva avtalet. Om felet har orsakat skada har konsumenten rätt till ersättning.
Kan man avtala bort konsumenttjänstlagen?
Av 3 § i konsumentköplagen (här) framgår det att konsumentskyddet inte kan avtalas bort med bindande verkan - lagen är alltså tvingande, till konsumentens förmån. ... Således blir svaret på din fråga nej - det är inte möjligt att åsidosätta konsumentköplagen till konsumentens nackdel (däremot till dennes fördel).
När anses en tjänst felaktig enligt KtjL?
14 § Har näringsidkaren genom en garanti eller liknande utfästelse åtagit sig att under en viss tid efter den tidpunkt som anges i 12 § svara för resultatet av tjänsten och försämras det utfästa resultatet under den angivna tiden, skall tjänsten anses felaktig.
I vilka fall har säljaren skyldighet att avråda konsumenten från köp av tjänst?
Konsumenttjänstlagen gäller när ett företag utför tjänster åt en privatperson. Lagen är tvingande. Det innebär att säljaren inte får ge köparen sämre villkor än de som finns i lagen. förvaring av lösa saker (till exempel magasine- ring av möbler eller förvaring av båt).
Hur mycket får priset överskridas utan kontakt med kunden?
Konsumenten ska betala vad ni har kommit överens om, det vill säga det pris som följer av avtalet. ... Har du lämnat en ungefärlig prisuppgift, får inte det priset överskridas med mer än 15 procent. Undantaget är om ni har avtalat om en högre gräns – i så fall gäller den.
Kan KöpL regler användas vid köp av fast egendom?
Köplagen (KöpL) gäller bara när näringsidkare (företag, enskilda firmor) köper lös egendom av varandra och när privatpersoner köper lös egendom av varandra (KöpL 1 §). Lös egendom är alltså saker. Lagen är inte tillämplig när man köper tjänster.
Kan konsumentköplagen förhandlas bort?
Grunden är köplagen, som tillämpas vid köp av lös egendom. Köplagen går att förhandla bort, den gäller till exempel inte om det uppstått en praxis eller annan sedvänja mellan säljaren och köparen.
Hur lång tid har kunden på sig att ångra ett köp vid hemförsäljning?
Konsumenten har enligt lagen 14 dagar på sig att ångra sitt köp och det är din skyldighet att informera om detta. Ångerfristen börjar gälla dagen efter att konsumenten tagit emot varan. Om det är en tjänst börjar ångerfristen dagen efter att avtalet har ingåtts.
På vilka olika sätt kan näringsidkaren vara i dröjsmål med en tjänst?
25 § Vid dröjsmål på näringsidkarens sida får konsumenten hålla inne betalningen enligt 27 §. Han får välja mellan att kräva att näringsidkaren utför tjänsten enligt 28 § och att häva avtalet enligt 29 §. Dessutom får konsumenten kräva skadestånd av näringsidkaren enligt vad som sägs i 31 §.
Vad kan en konsument göra om en tjänst inte är fackmässigt utförd?
Om ni och säljaren inte kommer överens kan ni göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). De prövar tvister mellan konsumenter och näringsidkare kostnadsfritt. Deras beslut är däremot inte bindande för företaget, men många företag följer dock ARN:s uttalanden.