Hur gör du när du ska passa kartan?

Innehållsförteckning

Hur gör du när du ska passa kartan?

Hur gör du när du ska passa kartan?

Att passa kartan innebär att vrida kartan så att den stämmer överens med terrängen. Mer konkret betyder det att du ska hålla kartan så att de föremål som ligger till vänster om dig i verkligheten ligger till vänster på kartbilden, föremål till höger om dig ligger till höger på kartbilden osv.

På vilka två sätt kan man passa kartan?

Det finns två sätt att passa kartan. Det första är att se till terrängen och passa in kartan därefter. Det kan vara en stig, väg, kraftledning eller annat större föremål man använder som mall för att vrida kartan rätt. I bilden nedan är kartan vi har i händerna passad till terrängen.

Hur kan man passa kartan utan kompass?

Röd nål mot röd linje betyder att kompassen pekar dig rätt håll. Du har passat kartan! Saknas kompass, så går det ändå att passa kartan, men det är lite svårare. Man får då börja med att lägga kartan så att alla föremål runtomkring i verkligheten, stämmer överens med kartan på den punkt man befinner sig.

Vad är tumregeln orientering?

Skalan visar hur mycket kartan är förminskad i förhållande till verkligheten. Vid orienteringstävlingar och motionsarrangemang används ofta skala 1:10 000 och 1:7 500. En enkel tumregel är att stryka de två sista siffrorna i skalan för att få veta hur många meter en centimeter på kartan är i verkligheten.

Vilka är de fyra väderstrecken?

Det finns fyra väderstreck: norr, söder, väster och öster. Norr är riktningen mot Nordpolen och söder är riktningen mot Sydpolen.

Vad menas med säkra Uppfångare?

8. Uppfångare! För att veta hur långt du ska följa en ledstång är det bra att ha någonting på kartan som visar var du ska stanna eller byta riktning. Det kallas för en uppfångare.

Vad man behöver för att orientera?

Orientering[redigera | redigera wikitext] Orientering är att hitta sin väg i obekant mark. Som sport går orientering ut på att med hjälp av orienteringskarta och kompass besöka ett antal, på kartan och i terrängen markerade, kontroller på kortast möjliga tid. Start, mål och kontroller utgör en "orienteringsbana".

Relaterade inlägg: