Hur många torg finns det i Malmö?

Innehållsförteckning

Hur många torg finns det i Malmö?

Hur många torg finns det i Malmö?

I Malmö finns fem torg som stadens alla invånare och många besökare känner, hittar och kanske har en relation till: Gustav Adolfs torg, Lilla Torg, Möllevångstorget, Stortorget och Triangeln (Triangeltorget).

När byggdes Lilla torg?

Lilla Torg är ett modernt torg med gamla anor. Det tillkom redan på 1590-talet och har sedan dess använts främst som ett torg för lokal småhandel. Idag är dess speciella och välbevarade miljö en påminnelse om hur Malmö såg ut förr.

Vem står staty på Stortorget i Malmö?

Mitt på torget står en ryttarstaty av kung Karl X Gustav, skulpterad av John Börjeson och tillkommen i samband med Slöjd- och Industriutställningen i Malmö 1896. Initiativtagare till statyn var framför allt tidningsmannen och politikern Carl Herslow samt historieprofessorn Martin Weibull.

När revs saluhallen på Lilla Torg i Malmö?

På 1960-talet genomfördes ett så kallat kulturmiljöprojekt och saluhallen revs 1968 och Lilla torg frilades till sitt ursprungliga omfång. Söder om torget finns Hedmanska gården, en gammal korsvirkesgård med anor från 1590-talet.

Vad ligger på Gustav Adolfs torg?

Gustav Adolfs torg är ett torg i stadsdelen Norrmalm, Stockholm, uppkallat efter Gustav II Adolf. Torget fick sitt nuvarande namn 1805 och hade tidigare hetat bland annat Malmtorget och Norrmalmstorget. Torget ligger vid Norrbros norra ände, där Strömgatan, Fredsgatan, Malmtorgsgatan och Regeringsgatan möts.

När stänger Lilla torg?

Öppettider: onsdag-fredag 11:30-20:30, lördag 12:00-20:30.

Varför firar vi Gustav Adolf?

Gustav Adolfsdagen firades först under 1800-talet. Den tillkom med anledning av 200-årsminnet av Gustav II Adolfs död 1632. Den märks vanligen genom att konditorierna bakar särskilda bakverk. I det förindustriella samhället var dagen helt okänd som festdag.

Varför äter vi Gustav Adolfsbakelse?

Gustav Adolfsbakelse är en bakelse som äts till minnet av Gustav II Adolfs dödsdag den 6 november 1632. Traditionen att äta en bakelse den 6 november har även spridits till Finland där framförallt finlandssvenskarna firar Svenska dagen på Gustav II Adolfs dödsdag.

När äter vi Gustav Adolfsbakelse?

Fira Gustav Adolfsdagen den 6 november med en klassisk bakelse med hallontryffel och chokladmousse. Eller ät den närhelst du vill fira!

Relaterade inlägg: