Vad betyder Buccalt?

Innehållsförteckning

Vad betyder Buccalt?

Vad betyder Buccalt?

Tandens olika ytor Mesialt betyder att tandytan vetter mot mitten av munnen. Buckalt innebär att tandytan vetter mot kinden. ... Ocklusalt betyder ovanpå tanden, det vill säga själva tuggytan.

Vilka framtänder finns i underkäken?

  • Framtänder: Det finns 4 framtänder i både över- och underkäken. De kännetecknas av att vara vassa och mejselformade med en skärkant som används till avbitning. Hörntänder: Det finns 4 hörntänder totalt, 2 i överkäken och 2 i underkäken, som är placerade mellan framtänderna och de små kindtänderna.

Hur betecknar man tänderna med siffror?

  • I det vanligaste internationella systemet för att namnge tänderna betecknar man tänderna med siffror. Bettet delas in i fyra kvadranter enligt följande. Höger halva av överkäken motsvaras av siffran 1, vänster av siffran 2, vänster halva av underkäken av siffran 3 och höger av siffran 4.

Vad är tändernas rötter?

  • Tändernas rötter varierar i form, utseende (morfologi) och antal i förhållande till de enskilda tänderna. Fram- och hörntänderna har 1 rot. De små kindtänderna (premolarerna) kan ha 1-2 rötter. De stora kindtänderna (molarerna) kan ha 2-3 rötter, och i sällsynta fall 4.

Relaterade inlägg: