Finns det insjöar på Gotland?

Innehållsförteckning

Finns det insjöar på Gotland?

Finns det insjöar på Gotland?

Äldre kartor uppvisar en stor mängd sjöar (på Gotland kallade träsk) och våtmarker på Gotland. Som en följd av omfattande utdikningar under 1800- och början av 1900-talen försvann många av dessa grunda sjöar och Gotland har idag endast runt 50 sjöar med vattenspeglar större än 1 hektar.

Vad heter största sjön på Gotland?

Området, kallat Bunge Ducker, eller Ojnareskogen, ligger precis intill två Natura 2000-områden och Gotlands största sjö, Bästeträsk.

Hur djupt är Lojsta träsk?

I till exempel Bästeträsk är största djupet 5,5 meter och i Tingstäde träsk inte mer än 3 meter. I motsats till detta är Lojstasjöarna förhållandevis djupa, flertalet är mer än 10 meter djupa.

Kan man bada i Bästeträsk?

Man kan med fördel vandra runt i reservatet och njuta av omgivningen runt Blå lagunen. Sedan går det även att bada i dricksvattentäkten Bästeträsk i närheten, säger han.

Hur djup är Tingstäde träsk?

Tingstäde träsk är en grund sjö med ett antal grunda sedimentbankar (Figur 1). Sjöns medeldjup var vid mättillfället 0,84 meter.

Finns det slott på Gotland?

Gotland har i egentlig mening saknat slott och herrgårdar. Visborgs slott var huvudsakligen säte för läntagaren på Gotland, och har saknat underlydande frälsegårdar. Några säterier eller någon frälsejord har inte heller funnits på Gotland.

Hur djupa är gotländska träsk på Gotland?

  • De gotländska sjöarna eller träsk, som de kallas på Gotland, är grunda och sällan djupare än två meter. Undantaget är några av de träsk som finns i Lojsta och nejderna däromkring, t ex det 18 meter djupa Ramträsk vid Lojsta slott eller Sigvalde i Etelhem (bilden ovan).

Vad är gotländska uttryck?

  • Gotländska uttryck. Dei årdnar si/Dei raidar si = Det löser sig Di väis hynsi kan u värp i nättlar = De visa hönsen kan också värpa i nässlorna. Sno di = Skynda dig Äntlien gutt = Väldigt gott Mer om gotländska. Gotländska, även känt som gutamål eller gutniska är ett samlingsbegrepp av lokala dialekter på Gotland.

Vad är gutniska och gotländska?

  • Gutniska, gutamål eller gotländska, är en grupp nordiska dialekter som talas på Gotland. Ordet gutamål skapades av gotlänningen Carl Säve, professor i nordiska språk 1859–1876. Förebild för ordet var forngutniska guta mal som betyder 'gutarnas språk'. De gotländska dialekterna är tämligen särpräglade och har flera unika drag.

Relaterade inlägg: