Hur får man fram silke?

Innehållsförteckning

Hur får man fram silke?

Hur får man fram silke?

Silke är det körtelsekret som vissa fjärilslarver spinner runt sig själva till en kokong när de ska förpuppas. ... När man sedan kokar silket avlägsnas proteinet som klistrar samman trådarna och silkestråden är färdig att användas. Varje kokong kan ge upp till 800 meter sammanhängande tråd.

Vilken typ av tyg är silke?

Silke är namnet på fibrerna och används för produkter som silkestråd och -garn samt "råmaterial" som silkeskokonger, medan siden används om främst tyg som vävs av dessa fibrer samt produkter som görs av tyget (t ex sidenband, sidenklänning). På engelska heter både silke och siden silk.

Vilka var det som först framställde silke?

Det silke vi känner till idag är tillverkat av den framavlade silkeslarven Bombyx Mori. Silkesodling anses ha spridit sig till Korea av kinesiska immigranter år 1200 före vår tideräkning, varför den kom till Japan.

Vad är Råsilke?

Råsilke är en fiber som spinns av silkesmasken, en fjärilslarv. Larven lever på mullbärsträd. När det är dags för larven att bli puppa spinner den omkring sig en kokong som ska skydda den under metamorfosen till fjäril. ... En silkestråd spinns av fibrerna från 4−12 kokonger, beroende på hur tjock tråd som önskas.

Hur känns sidentyg?

Siden är ett fantastiskt material med många goda egenskaper och det är speciellt behagligt att ha nära huden. Det är temperaturreglerande, svalt på sommaren och värmande på vintern. Det andas och absorberar fukt, upp till 30% av sin egen vikt utan att kännas vått. ... Siden är mycket lätt och faller mjukt.

Är silke varmt?

Silketrikå är ett unikt material som värmer samtidigt som det transporterar fukt & reglerar temperatur. Underställ i siden upplevs därför som lagom varma i nästan alla klimat. ... Siden används närmast huden som innerlager. Du ska aldrig använda något annat än naturmaterial närmast huden vid kyla.

När började man tillverka silke?

Siden är ett tyg av silke med ursprung från Kina. Sedan år 7000 f.Kr. har siden framställts där, och kunskapen har spritts till Indien och Japan, främst via utvandrande kineser. Tyget är ofta tunt och glansigt, men med förvånansvärd förmåga att värma, och mycket starkt.

När började man använda silke?

Dryga 8500 år sedan så vet man att man i Kina började använda siden mer utbrett, bl. a. så har man hittat siden som omsvepningstextilier i gamla kinesiska gravar. Runt år 2000 före kristus så började man tillverka siden i så stora skalor att man skulle kunna kalla det för industriell tillverkning.

Relaterade inlägg: