Vad är det vita på tungan?

Innehållsförteckning

Vad är det vita på tungan?

Vad är det vita på tungan?

Torsk är en vanlig åkomma hos barn som är yngre än ett år. Det är en svampinfektion som ger en vitaktig hinna eller vita fläckar på tungan, kinderna eller i gommen. Vanliga orsaker till infektionen är att barnet kräks ofta, eller att barnet har fått en antibiotikakur. Torsk i munnen förekommer även hos vuxna.

Vad kan man se på tungan?

En torr tunga tyder på Vataobalans, en mer fuktig tunga på Pittaobalans och en fuktig-slemmig tunga på Kaphaobalans. Om tungan är mycket torr ska du dricka mer vatten eller äta grönsaker och frukt med högre vattenhalt. Tungan avslöjar mycket om din allmänna hälsa och matsmältning.

Hur ser en tunga ut på undersidan?

ser den friska tungans yta ut Alla friska tungor är rosa och något sträva eftersom de är täckta av små, korta, hårliknande strån kallade papiller. Mellan papillerna finns utrymme för döda celler, matrester och annat skräp att fastna.

Hur ska undersidan av tungan se ut?

Så ser den friska tungans yta ut Alla friska tungor är rosa och något sträva eftersom de är täckta av små, korta, hårliknande strån kallade papiller. Mellan papillerna finns utrymme för döda celler, matrester och annat skräp att fastna.

Kan du ha vitt lager på din tunga?

  • Din tunga är frisk om den är mjuk, flexibel och något fuktig, dvs. att den inte producerar mer eller mindre saliv än nödvändigt. Att ha ett vitt lager på tungan är normalt. Det har mer att göra med mun- och tandhygien än någon specifik sjukdom. Tänk dock på att rengöra den så ofta du kan.

Hur har man använt tungan för att upptäcka sjukdomar?

  • Sedan århundraden tillbaka har ayurvediska läkare använt tungan för att upptäcka sjukdomar. Det beror på att denna muskel utgör en sorts förlängning av magen eftersom tungan skickar signaler till den. Tungan har miljontals nervändar som är associerade med olika delar av kroppen.

Varför är tungan torr när du är inflammerad?

  • När tungan är torr är det en indikation på någon typ av stress (det kan även beror på anemi eller diabetes). Om tungan ofta är inflammerad kan det ha olika orsaker, som magsyra, förstoppning, diarré eller kronisk gastrit. Sjukdomssignaler på tungan som du bör vara extra vaksam på. Tänk på vad din tunga visar för signaler.

Relaterade inlägg: