Vad betyder det att förskolan har ett pedagogiskt uppdrag eller Lärandeuppdrag?

Innehållsförteckning

Vad betyder det att förskolan har ett pedagogiskt uppdrag eller Lärandeuppdrag?

Vad betyder det att förskolan har ett pedagogiskt uppdrag eller Lärandeuppdrag?

Förskolan har i uppdrag att lägga grunden för ett livslångt lärande. Förskolan ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Skolinspektionens kvalitetsgranskningar av förskolan visar dock på utmaningar och svårigheter på olika nivåer som får återverkningar ner på verksamhetsnivå.

Vilka lagar och bestämmelser finns i förskolan?

Skollagen reglerar bland annat vilka rättigheter och skyldigheter barn och deras vårdnadshavare har. Läroplanen beskriver förskolans värdegrund, vad barnen ska få möta under sin tid i förskolan och vilket ansvar rektorn och förskollärarna har.

Vad förväntas av en förskollärare?

Som förskollärare gäller det att ha en förmåga att anpassa verksamheten till varje barns ålder, oavsett hur gamla de är. ... Förskolläraren låter barnen använda sin fantasi, bland annat genom sång, musik, drama, lek och bild. De flesta förskollärare arbetar på en kommunal förskoleklass eller i förskola.

Vad är syftet med förskola?

Förskolan ingår i skolväsendet och vilar på demokratins grund. Av skollagen (2010:800) framgår att utbildningen i förskolan syftar till att barn ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära.

Vad är din roll som barnskötare i leken?

Pedagogens roll är att vara lyhörd för barnens sätt att reflektera och tänka i leken. I leken berättar barnen vad de vet och vad de har för erfarenheter. Det är den vuxnas ansvar att se till att barnen leker i förskolan. Pedagogen har i uppgift att göra möjligt för alla barn att vara och leka.

Vad förväntas av mig som barnskötare?

Barnskötaren ser till så att alla barn får uppmärksamhet, att alla får vara med och leka samt att inget barn kommer till skada. Att hålla kontakten med föräldrarna är en viktig del av arbetet. Många föräldrar vill ha information om hur deras barn trivs på förskolan och fungerar i grupp med andra barn.

Vilka lagar och riktlinjer gäller inom skola och barnomsorg?

Det finns åtskilliga författningar som styr verksamheten men de lagar, förordningar och föreskrifter som främst styr barn- och utbildningsnämndens verksamhet är:

  • Skollagen. ...
  • Läroplaner. ...
  • Föreskrifter. ...
  • Diskrimineringslag. ...
  • Kommunallagen. ...
  • Förvaltningslagen. ...
  • Offentlighets- och sekretesslagen.

Vilka lagar och bestämmelser finns det som styr pedagogisk omsorg?

Pedagogisk omsorg styrs av skollagen, främst kapitel 25. Även skollagens bestämmelser om åtgärder mot kränkande behandling gäller för pedagogisk omsorg. Förskolans läroplan är vägledande men inte bindande för pedagogisk omsorg.

Relaterade inlägg: