Vad menas med att en dom kan överklagas?

Innehållsförteckning

Vad menas med att en dom kan överklagas?

Vad menas med att en dom kan överklagas?

Huvudregeln i svensk rätt är att en dom eller ett beslut får överklagas av den som domen eller beslutet rör om avgörandet har gått henne eller honom emot. Överklagandet ska skickas in till den instans som meddelade beslutet eller domen.

Hur överklagar jag en dom?

Om man vill överklaga en dom från tingsrätt. En tingsrätts dom i tvistemål kan överklagas till hovrätt. Överklagandet ska inlämnas till tingsrätten och ska ha kommit in dit inom tre veckor från det datum då domen meddelades. Överklagandet ska vara skriftligt (50 kap. 1 § rättegångsbalken, RB).

Vad betyder att överklaga?

Ett överklagande, kallas även överklagan, är en anmälan av myndighetsbeslut eller domslut till högre rättsinstans, med syftet att få domen eller beslutet ändrat. Om något överklagande inte inkommit inom en viss tidsfrist vinner domen laga kraft.

Vad händer när man överklagar?

(49:14 RB). Du har rätt att överklaga och begära att domstolen inte ska ändra den frikännande domen. Vid ett överklagande skall domstolen pröva om formkraven är uppfyllda, och kräva att dessa ska avhjälpas inom viss tid enligt 51:7 RB. Följer klaganden inte föreläggandet skall överklagandet avvisas.

Hur många gånger får man överklaga en dom?

Olika tider för olika överklagande
Du har fåttDu kan överklaga
dom från migrationsdomstoleninom tre veckor från den dag som du fick ta del av beslutet
beslut om statusförklaringinom tre veckor från den dag som du fick ta del av beslutet
beslut om resedokumentinom tre veckor från den dag som du fick ta del av beslutet

Vad händer i hovrätten?

Huvudförhandlingen i hovrätten går till på ungefär samma sätt som i tingsrätten. Den största skillnaden är att du och övriga förhörspersoner inte hörs på nytt, utan man tittar och lyssnar på inspelningen från tingsrätten.

Vad händer i en dom?

Domen får du skriftligt och kan avkunnas direkt vid huvudförhandlingen som äger rum i en domstol. En kopia av domen skickas till parterna med post. Du har rätt att överklaga domen till hovrätten inom en viss tid. Information om hur du gör för att överklaga och hur lång tid du har på dig står i domen.

Relaterade inlägg: