Vad räknas som elkablar?

Innehållsförteckning

Vad räknas som elkablar?

Vad räknas som elkablar?

Elkablar består av elektriska ledare omslutna av isoleringsmaterial. De kan användas för energiöverföring eller elektronisk kommunikation. Kabel betecknas vanligen med en kombination av bokstäver och siffror för att ange kabelns uppbyggnad såsom material, ledarantal och så vidare.

Vad betyder FK kabel?

FK kabel är en fåtrådig kopparledning med färgmärkt isolering i PVC. Som kabel får FK endast dras i VP-rör och användas för fast förläggning inomhus. I vårt sortiment på Elkatalogen hittar du FK-kablar i olika storlekar och färgmärkningar, med ledare i rund, glödgad koppar.

Vad betyder EKLK kabel?

EKK är en typ av elkabel som ofta används vid fasta elinstallationer. EKK är en beteckning enligt SS 424 1701 och betyder att kabeln består av enkardeliga, PVC-isolerade ledare med en PVC-mantel.

Vad heter trådarna i en kabel?

Vad är L, N och PE – och vad betyder trådarna i färgerna? Kort sagt, L är en fasledare (ström), N är en neutral ledare (0V) och PE är jord (gul / grön). Men detta gäller bara på konsumentkurser och i ett TN-nätverk. Låt oss se lite mer om hur färgerna på ledningar och elektriska i olika nätspänning används.

Vad är de flesta elkablar gjorda av?

Själva elkabeln i sig består utav ett gäng elektriska ledare som hålls samman och omsluts utav isoleringsmaterial , oftast i gummi, för att inte verka strömförande för den som tar i de eller riskera brand och skador.

Vad är mantlad kabel?

PVC-isolerad, aluminium- och PVC-mantlad. Även kallad kulokabel. För fast förläggning inomhus och utom- hus, även upphängd i bärlina. Vid för- läggning i mark skall kabeln förses med extra skydd mot mekanisk åverkan.

Vad är FQ kabel?

FQ 1,5 Halogenfri kopplingskabel är en installationskabel som har en PVC-fri mantel kopparkabel. ... FQ 1,5 Halogenfri Lämpar sig för indragning i rör samt ledningskanaler och som kopplingskabel i apparatskåp.

Vad används EKK kabel till?

EKK kabeln används vid fast förläggning i torra, icke brand– eller explosionsfarliga utrymmen inomhus, tex i kök, sovrum, vardagsrum, torra vindar, torra källare och i butiksmiljö.

Vad används EKLK till?

En EKLK kabel används vid fast förläggning i torra utrymmen inomhus, tex i kök, sovrum, vardagsrum, torra vindar, torra källare och i butiksmiljö. Den kan även användas vid fast förläggning i våtutrymmen inomhus; i badrum och på toaletter.

Relaterade inlägg: