Varför kliar det på fötterna?

Innehållsförteckning

Varför kliar det på fötterna?

Varför kliar det på fötterna?

Fotsvamp orsakas av trådsvamp som kallas dermatofyter. Svampen trivs i varma och fuktiga utrymmen, till exempel på fuktiga golv eller i svettiga strumpor och täta skor. Det är särskilt lätt att få fotsvamp om du idrottar mycket – svett och mekaniskt slitage gör dig mer sårbar för både svamp och bakterier.

Varför kliar det på mina ben?

Det finns olika orsaker till att det kliar i huden. De mer vanliga är insektsbett från myggor, knott och liknande. Även brännässlor ger upphov till klåda. Ibland kan det handla om en hudsjukdom, till exempel eksem eller psoriasis.

Varför tappar man skinn på fötterna?

Symtom på fotsvamp att huden fjällar och flagnar. att det kliar. att det bildas sprickor och lös hud, speciellt mellan tårna och under fotsulan. torr hud under fotsulan och sidan av foten.

Hur blir man av med kronisk fotsvamp?

Kronisk fotsvamp

  1. Förstahandspreparat terbinafin (Lamisil) en tabl dagl i 3 månader.
  2. Fluconazol (Diflucan) och itrakonazol (Sporanox) p.o. kan prövas vid terapiresistens, företrädesvis av hudspecialist.

Vilket är det bästa medlet mot fotsvamp?

Den bästa salvan mot fotsvamp innehåller svampdödande medel som till exempel de aktiva substanserna clotrimazol, ekonazol, hydrokortison och mikonazol. Vissa salvor mot fotsvamp på apoteket innehåller även en mild kortison som lindrar vid klåda, något som är vanligt vid svamp.

Vad ska man göra när det kliar?

Ibland räcker det med mjukgörande hudkräm, i andra fall behövs kortisonkräm, receptfri eller starkare utskriven av läkare. Insektsbett behöver oftast inte behandlas. Om du har stora besvär, kan kylande lotion eller kräm med hydrokortison lindra klådan något.

Hur blir man av med klåda?

Om du har stora besvär, kan kylande lotion eller kräm med hydrokortison lindra klådan något. Vattkoppor brukar gå över av sig själva. Om ditt barn har stora problem med klåda, kan antihistamintabletter i vissa fall hjälpa. Du kan läsa mer om vattkoppor hos barn här.

Relaterade inlägg: