Vad är Konfessionsfri?

Innehållsförteckning

Vad är Konfessionsfri?

Vad är Konfessionsfri?

Det innebär alltså att föräldrar med en viss övertygelse har rätt att kräva att det finns skolor med en specifik utbildning med en inriktning följer deras övertygelse, med vissa förbehåll så klart, men i stort. ...

Vilken slags skola är en friskola som är konfessionell?

Konfessionella skolor, ibland felaktigt kallade religiösa friskolor, är en liten grupp skolor där huvudmannen angett att skolan har en profil baserad på religion. Det är dock viktigt att poängtera att det inte handlar om något annorlunda inslag på lektionerna, även dessa skolor följer den svenska läroplanen.

Vad betyder konfessionell inriktning?

Konfessionella skolor, religiösa friskolor, eller formellt fristående skolor med konfessionell inriktning, är beteckningen på en viss typ av skolor som tillhör det offentliga skolväsendet i Sverige men tillåts ha en konfessionell inriktning.

Finns religiösa friskolor?

– Många religiösa friskolor fungerar som vilken kommunal skola som helst och andra är mer rigida. ... Knappt en procent av svenska barn går i religiös friskola, jämfört med 75 procent i Nederländerna och 25 procent i Danmark. Av Sveriges 7000 grund- och gymnasieskolor är ungefär 70 registrerade som konfessionella.

Vem betalar friskolor?

Svenska friskolor är skattefinansierade med skolpeng, och får inte ta ut elevavgifter. Anmälnings-, kö- eller registreringsavgifter får inte heller tas ut. Däremot står det friskolorna fritt att ta emot donationer.

Hur många muslimska skolor finns det i Sverige?

Av de 71 grund- och gymnasieskolor som angett att de har konfessionell inriktning är 59 kristna, elva muslimska och en judisk. Flest religiösa friskolor finns i Göteborg.

Vilka friskolor finns i Sverige?

Under läsåret 2020/ fristående skolenheter inom grundskolan och 449 fristående skolenheter inom gymnasieskolan. Sedan friskolereformen 1992 har antalet friskolor och friskoleenheter i Sverige ökat.

Vad är skolans uppgift?

Skollagen (2010:800) slår fast att utbildningen inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. ... Skolans uppgift är att låta varje enskild elev finna sin unika egenart och därigenom kunna delta i samhällslivet genom att ge sitt bästa i ansvarig frihet.

Vad ansåg JK om betänkandet Nya regler för skolor med konfessionell inriktning SOU 2019 64 )?

Utredningen föreslår att en bestämmelse ska införas i skollagen om att alla skolor, förskolor och fritidshem ska få förlägga firandet av avslutningar och uppmärksammandet av traditionella högtider i gudstjänstlokaler. I verksamheter som inte har en konfessionell inriktning ska konfessionella inslag inte få förekomma.

Hur många muslimska skolor finns i Sverige?

Av de 71 grund- och gymnasieskolor som angett att de har konfessionell inriktning är 59 kristna, elva muslimska och en judisk. Flest religiösa friskolor finns i Göteborg.

Relaterade inlägg: