Vad är största risken i trafiken?

Innehållsförteckning

Vad är största risken i trafiken?

Vad är största risken i trafiken?

Vägar med höga hastigheter och utan mitträcke är de absolut farligaste vägarna att köra på. Höga hastigheter innebär höga risker. När det går fel, går det väldigt fel och konsekvenserna blir förödande. Avsaknaden av mitträcke innebär också en stor fara, med hjälp av mitträcke kan de mest dödliga olyckorna undvikas.

Vad är risken i trafiken?

Statistiken visar att nio av tio olyckor i trafiken beror på mänskliga fel och misstag. Hälften av alla människor som föds i Sverige kommer statistiskt sett att någon gång i livet att skadas i en trafikolycka, och många svåra olyckor inträffar när man kör i arbetet.

Vad orsakar olyckor i trafiken?

Det finns 3 huvudorsaker till att trafikolyckor sker:

  • Mänskliga faktorn – att begå misstag ligger i människans natur.
  • Osäkra vägar – en smal och krokig landsväg är betydligt farligare än en motorväg med vajerräcken.
  • Osäkra fordon – dåligt mönsterdjup kan orsaka en livsfarlig vattenplaning.

Hur många skadades i trafiken 2020?

Omkomna januari-oktober 2010–2021
ÅrAntal omkomna
2017224
2018250
2019191
2020165

Vilken ålder är risken störst att omkomma i trafiken?

Ungefär 75 % av alla trafikanter som omkommer är män. De två åldersgrupperna som generellt sett ligger i högriskzonen är personer mellan 18-19 år och personer över 75 år. Båda dessa åldersgrupper löper 5-6 gånger större risk att råka ut för en trafikolycka än den genomsnittliga föraren.

Vilken ålder är risken störst att dö i trafiken?

I de yngre kategorierna är det kvinnor, 15-24 år, på moped följt av män 25-64 samt 15-24 år, på moped som har störst risk. 6-14-åringarna har betydligt lägre risk att skadas svårt men även för dem är det cykel som medför störst risk.

Hur riskerna i trafiken kan påverkas av faktorer som kön?

Kvinnor ser mer risker i trafiken och är genomgående mer positiva till åtgärder som höjer trafiksäkerheten. Detta gör också avtryck i olycksstatistiken. Män är oftare inblandade i trafikolyckor, även om man tar hänsyn till reslängd. 85 procent av de som mister livet i en olycka med ett motorfordon är män.

Vilka är Högriskgrupperna i trafiken?

Högriskgrupper, stress och grupptryck Undersökningar har visat att vissa personligheter med en viss livsstil är mer olycksbenägna i trafiken än vad andra är. Festprissen. Kör ofta på natten till och ifrån fester. Sportar sällan och dricker ofta alkohol.

Hur många skadas allvarligt i trafiken?

Mellan 2 människor dödas i trafiken och över 3 000 skadas allvarligt varje år.

Hur många skadas lindrigt i trafiken varje år?

Ungefär 15 000 st skadas lindrigt, ungefär 2 0 st skadas svårt och ungefär 2 st omkommer i trafiken varje år. Exakt statistik för skador i trafiken årligen: År 2019: 15 221 st lindrigt skadade, 1 899 st svårt skadade och 223 st omkomna.

Relaterade inlägg: