Vad betyder färgerna på flaggorna?

Innehållsförteckning

Vad betyder färgerna på flaggorna?

Vad betyder färgerna på flaggorna?

Kort svar: Den blå och gula färgen kommer från folkungaättens vapen och det gamla riksvapnet. Med inspiration från danska flaggan fogades färgerna på 1500-talet samman till den svenska flaggan med gult kors på blå botten. ... Under 1500-talet kommer sedan dessa färger att fogas samman till en blågul korsflagga.

Vilken färg är svenska flaggan?

"att flaggans färg är ljust mellanblå på fälten och guldgul på korset". I modernare ordalag betecknas färgerna som blå PMS 301 och gul PMS 116.

Vad symboliserar den svenska flaggan?

Början i medeltiden. Enligt en legend om Sveriges flagga såg Erik den helige det gula korset på den blå himlen när han landsteg i Finland under det första svenska korståget år 1157. Han såg detta som ett tecken från Gud och gjorde det till sin fana.

Vad representerar färgerna i Sveriges flagga?

Korset symboliserar kristendomen medan färgernas exakta ursprung är mer oklart. Blått och gult (som representation för guld) förekom dock tidigt i heraldiska symboler för Sverige, som till exempel vapnet tre kronor, och var överlag vanliga i den medeltida heraldiken.

Hur såg Sveriges flagga ut före 1906?

Flottan förde först en vågad version belagt med ett kors. Antalet vågor är okänt och bevarade teckningar ger inte något tydligt besked. Färgerna var troligen blått och gult belagt med ett gult kors, men kan även ha varit blått och vitt med ett gult kors. Eller möjligen blått och gult med ett vitt kors.

Relaterade inlägg: