Hur krigade Sverige under medeltiden?
Hur krigade Sverige under medeltiden?
Från mitten av 1500-talet till början av 1700-talet var Sverige med i flera krig runt Östersjön. ... Sverige krigade med Danmark, Ryssland, Polen och Tyskland och fick kontroll över stora delar av Östersjön. I mitten av 1600-talet tog Sverige också stora delar av norra Tyskland och Polen. Sverige blev då en stormakt.
Hur var handeln under medeltiden?
Under medeltiden var tyska Hansan den ledande ekonomiska och politiska kraften i Nordeuropa. Tyskar fick nyckelpositioner i svensk ekonomi och utvecklade handel, hantverk och industri. ... Viktiga svenska exportvaror var smör, järn, koppar och hudar. Viktiga importvaror var textil, salt och kryddor.
Vad hände under äldre medeltiden?
Över lag ägde stora förändringar rum i Europa under de tusen åren som medeltiden varade. Jordbruket blev allt bättre i takt med att nya jordbruksmetoder och jordbruksredskap infördes. Europas befolkning blev större, och mot slutet av medeltiden ökade också handeln vilket medförde att stora handelsstäder växte fram.
Vad skiljer medeltiden från vikingatiden?
Vikingatiden räknas både till järnåldern och medeltiden I svensk historieskrivning brukar man skilja mellan europeisk medeltid och nordisk medeltid. Anledningen därtill är att det tog lång tid för de nya idéerna och levnadssätten som utmärker medeltiden att få fäste uppe i Norden.
Hur styrs Sverige under frihetstiden?
Under den senare hälften av stormaktstiden, då Karl XI och senare Karl XII styrde, hade kungamakten dessutom blivit enväldig vilket innebar att kungen själv hade kunnat fatta alla viktiga beslut. Detta ändrades under frihetstiden då makten istället hamnade i riksdagen.
Hur såg handeln ut under medeltiden?
Det medeltida samhället var helt baserat på jordbruk. Handeln och livet i städerna var därför beroende av de förändringar och den tillväxt som skedde inom jordbruket. Medeltidens städer var små och handeln var länge dåligt utvecklad. Ekonomin fick därmed liten betydelse för samhällets utveckling.
Hur var handeln under antiken?
Från början bestod handel med att byta varor med varann, senare under antikens tid (ca 700 f.Kr. –500 e.Kr.) så kom man på mynt som betalningsmedel. Innan man kom på mynt så förutom att byta saker med varann hade man snäckor, mineraler och arbetskraft som betalningsmedel.