Hur det är att leva med bipolär sjukdom?

Innehållsförteckning

Hur det är att leva med bipolär sjukdom?

Hur det är att leva med bipolär sjukdom?

Eftersom bipolär sjukdom är så sammanflätad med den man är, kan det vara extra svårt att leva med skammen och skulden för det som har hänt under en intensiv sjukdomsperiod. Personen kan ha gjort saker som han eller hon absolut inte hade velat göra. Och hela tiden finns oron för att tappa kontrollen igen.

Hur påverkar bipolär sjukdom livet?

Vid bipolär sjukdom är det svårt att upprätthålla regelbundenhet och rutiner eftersom skiftningarna i stämningsläge och aktivitetsnivå gör att man periodvis drar ner på aktiviteter alternativt ägnar sig åt fler aktiviteter än vanligt. Det sociala livet tenderar också att påverkas mycket.

Hur många lever med bipolär sjukdom?

Kulturskribenten och författaren Ann Heberlein lider av bipolär sjukdom. En ovanlig men allvarlig sjukdom som drabbar mellan en och tre procent av befolkningen.

När debuterar bipolär sjukdom?

Livstidsprevalensen för bipolär sjukdom typ I är 0,4-1,6 % och för bipolär sjukdom typ II ca 1 %. Tillståndet brukar debutera mellan 13 och 30 års ålder, men stora variationer förekommer. Det är ungefär dubbelt så vanligt att debuten är en depression som att det är en mani.

Kan man ha Borderline och bipolär?

Recidiverande depressioner kan vara fas i bipolär sjukdom där en manisk eller hypoman fas visar sig så småningom. Hypertymt temperament (se nedan under Symtom) kan vara del i bipolär sjukdom. Borderline personlighetsstörning uppträder ofta tillsammans med bipolär sjukdom (se avsnittet Personlighetsstörningar).

Relaterade inlägg: