Hur underhåller man en kanin?

Innehållsförteckning

Hur underhåller man en kanin?

Hur underhåller man en kanin?

Se till att kaninen följer sina rutiner vad gäller mat, vatten, avföring och urinering. Om den börjar äta mindre eller slutar bajsa är det en varningsklocka. Känn igenom kaninens mage för att kontrollera att den är mjuk och inte hård eller uppblåst. Var även noga med att kolla kaninens tänder.

Vad får man inte ge en kanin?

Ge inte din kanin potatis, avokado, lökväxter, citrusfrukter och rabarber. För många kaniner fungerar pellets utmärkt som godis. Frukt och vissa grönsaker bör undvikas då det innehåller mycket socker.

När är en kanin könsmogen?

Kaniner är normalt sett väldigt fertila djur. De minsta raserna blir könsmogna vid 3-5 månaders ålder men stora individuella skillnader kan förekomma och det har förekommit individer som blivit fertila redan vid 8 veckors ålder. Man bör därför vara försiktig med att ha kaninungar tillsammans för länge.

Hur ska kaniner bo?

Det är viktigt att kaninen bor så stort som möjligt och att man släpper ut kaninen minst en gång om dagen. Ett tjockt lager halm i kaninens boyta är bra då det är mjukt och skönt för kaninen att gå på och de flesta kaniner tycker om att gräva i och leka med halmen. Kaniner gillar att gräva, inte bara i halm.

Vad kan man ge en kanin?

Det allra viktigaste att komma ihåg vad gäller utfodring av kaniner är att de är betande djur, dvs grä- och örtätare. Eftersom färskt gräs ej finns tillgängligt året runt, ersätter man detta med hö vintertid. En kanin kan gott och väl leva ett helt liv på enbart gräs och hö av god kvalité.

Kan kaniner få för mycket av morötter?

Grönsaker ska utgöra ca 10 % procent av kaninens kost per dag. Beroende på kaninens storlek är detta ca en dl blandat bladgrönt per kilo kanin. Undvik frukt eller grönsaker med högt sockerinnehåll (till exempel morötter) varje dag, utan detta bör begränsas till en liten bit då och då, som belöning eller godis.

Relaterade inlägg: