Varför börjar benet skaka?

Innehållsförteckning

Varför börjar benet skaka?

Varför börjar benet skaka?

Är det rastlöshet? Och varför är det mest unga män som verkar skakabenen? Den senare frågan kan besvaras med att yngre personer överlag har sämre impulskontroll eftersom att de delar av hjärnan som framförallt styr detta - pannloben - är de som utvecklas senast hos oss människor.

Måste skaka på benet?

Willis-Ekbom Disease, WED, innebär att det känns som om det pirrar eller kryper i benen när du sitter stilla en längre tid, eller på natten när du ligger i sängen och ska sova. Sjukdomen kallades tidigare Restless Legs Syndrome, RLS, rastlösa ben. Willis-Ekboms är en neurologisk sjukdom vars orsak är okänd.

Varför skakar man till?

Postural tremor är kopplad till en individs kroppshållning och sker när en person försöker hålla upp händerna och spärra upp fingrarna framför sig. Denna typ av tremor kallas även essentiell tremor och betyder att det är en sjukdom utan känd orsak, samt att den även uppkommer i samband med alkoholabstinens.

Varför har jag ryckningar i ögat?

Trötthet, stress och koffein är de vanligaste anledningarna till att du får ryckningar i ögat. Även långvarigt arbete framför en datorskärm kan leda till att ögonlocken börjar rycka. Om ryckningarna i ögat håller i sig och ökar med tiden kan det bero på att du har blefarospasm.

Relaterade inlägg: