Får man köra på en Privatväg?

Innehållsförteckning

Får man köra på en Privatväg?

Får man köra på en Privatväg?

Motortrafik kan medföra stort slitage på en enskild väg. Därför får vägens ägare bestämma om trafik med motorfordon ska förbjudas på vägen. Om markägaren bestämmer sig för ett förbud ska detta skyltas med vägmärke eller på annat tydligt sätt.

Är det högerregeln vid enskild väg?

Högerregeln gäller även i en korsning med enskild väg om inga andra väjningsregler gäller. Kör du på en allmän väg som korsar en enskild ger det dig alltså inte automatiskt förtur. Och glöm inte att högerregeln gäller alla fordon i trafiken, även cyklar och mopeder.

Vad är sant om en enskild väg?

Bestämmelser för enskild väg och privat väg Det är tillåtet att köra på enskild väg om inget annat anges. Enskilda vägar saknar ibland vägmärken och vägstandarden är i allmänhet låg på dessa vägar. Väglagen gör ingen skillnad på privat eller enskild väg.

Hur fort får man köra på enskild väg?

Kommunen har inom tättbebyggt område möjlighet att besluta om lägre hastighetsbegränsning än 50 km/tim. På motsvarande sätt har länsstyrelsen möjlighet att utanför tättbebyggt område besluta om lägre hastighetsbegränsning än 70 km/tim.

Får man köra bil på skogsväg?

Grundregeln är att det är förbjudet. Låter kanske tråkigt, men för att värna om vår natur och miljö är det viktigt att du tar dig tid att kolla upp vad som verkligen gäller. För även om du äger marken är det inte helt säkert att du får köra just där.

Har man väjningsplikt när man kör ut från enskild väg?

I en korsning med enskild väg gäller högerregeln, om inte annat anges. Du har därför väjningsplikt mot trafik som kommer från höger, oavsett om du kör på den enskilda vägen eller på den allmänna.

Hur ska du uppträda på ett ställe där du har väjningsplikt?

I de allra flesta vägkorsningar regleras väjningsplikten genom trafikregeln högerregeln. Fordon som samtidigt närmar sig från höger på anslutande väg ska lämnas företräde om vägmärke, trafiksignal eller polismans tecken inte anger annat. Gäller även i t-korsningar och återvändsgator.

Relaterade inlägg: